Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avfall är inte sopor

7 000 ton avfall från stora och små företag kommer till CEABs nya sorteringsanläggning på Nordanö industriområde. Målet är att bara två procent ska gå till deponi, resten ska återvinnas eller bli energi.

CEAB är ett dotterbolag till Ernst Express och har investerat drygt sju miljoner i sin moderna sorteringsanläggning.
Roger Blom är vd för CEAB. Han berättar att företaget har 350–400 containrar, två lastbilar, som båda drivs med biodiesel, krossverk och sorteringsverk.

Företaget sorterar bygg- industri och verksamhetsavfall och hanterar det återvunna materialet.
Metallskrot, wellpapp, mjukplast och däck återvinns. Brännbart, krossat träavfall och ris sorteras för energiåtervinning.
Roger Blom berättar att ­företaget bland annat studerat Falu Energi- och vattens sortering, som han beskriver som en mönsteranläggning.

Bilarna hämtar containrar och lämnar hos företagen som är kunder. Kunderna är små och stora företag i södra Dalarna, stora kunder är till exempel Outokumpu, Karl Hedin och Boliden.
När containern kommer till anläggningen tippas osorterat innehåll på en platta, som är utrustad med oljeavskiljare. Det mesta sorteringen sker med maskin, både från traktor och med sorteringsverk. Avfallet sorteras i kartong, wellpapp, metall, blandplast, träspill och brännbart.
Brännbart levereras till Avesta sopförbränning. Träspillet krossas och säljs till värmeverk i Dalarna och Mälardalen.

Platsansvarig är Per Evertsson.
– Det här är spännande, säger han om att jobba på en helt nybyggd anläggning.
De tre anställda har utbildning i hantering av farligt avfall.
– Vi tar inte emot farligt avfall, men det kan ju finnas tillexempel lysrör, batterier eller lösningsmedel i det osorterade avfallet, säger Roger Blom. Vi har ett låsbart skåp där allt sådant placeras, det hämtas av en firmas som arbetar med sådant.
Man har också rustat sig för eventuella inbrott. Anläggningen är larmad och har övervakningskameror.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se