Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avfall tas upp från dagbrott på Ingarvet

Ett vattenfyllt dagbrott på industriområdet Ingarvet i Falun har inte varit någon vacker syn. I dagarna ska det skräp av allehanda slag som tippats där under årens lopp börja plockas upp.
– Enligt miljöinspektörer som besökt platsen ska metoden som används fungera, uppger Rickard Holmqvist (MP), ordförande för miljönämnden i Falu kommun.

Fram till och med under vårvintern ansvarade Falu kommuns trafik- och fritidsförvaltning för området, ett dagbrott vid avfallsanläggningen på Ingarvet. Därefter har det kommunala bolaget Falu Energi & Vatten övertagit driften av anläggningen – inklusive arbetet med att fylla igen dagbrottet. Dess djup är som mest 15-20 meter.

– I övertagandet ingick även att vi skulle ta upp det avfall som har tippats där, säger Hanna Bergman, renhållningschef vid Falu Energi och Vatten.
Avfallet är av skilda slag, vilket framgår av bilden här intill; mängder av bräder, bildäck på en rostig fälg samt en massa annat som folk dumpat i det sedan många år nedlagda dagbrottet.
En fråga Falu Energi & Vatten hade att lösa var hur avfallet skulle tas upp. En lösning hade möjligen kunnat vara att sjösätta en båt och plocka upp all bråte för hand. Det alternativet slopades snart.

Istället blev valet att med last efter last tippa jord och sten från ett par håll i dagbrottet och på så sätt trycka ihop skräpet mot mitten.
– Så att vi ska kunna nå att ta upp det genom att köra fram en maskin, säger Hanna Bergman.
Den närmaste tiden väntas det arbetet kunna inledas. Innan snön kommer är det tänkt att all tänkbar bråte, som kan ha dumpats där under flera års tid.
Richard Holmqvist, miljönämndens ordförande i Falun, hade på måndagen fullt upp med att ta reda på omständigheter angående det dagbrott som håller på att fyllas igen.
– När vi får sådana här uppgifter måste vi förstås kontrollera dem, säger Richard Holmqvist till Dala-Demokraten.

Eric Salomonsson
eric.salomonsson@daladem.se