Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avgår – efter 16 år

Maria Strömkvist, 49, har bestämt sig.
Kommunalrådet avgår nästa år.
– 16 år i kommuntoppen får räcka.

Hon har funderat fram och tillbaka en tid.
Så i fredags gjorde hon offentlighet av sitt beslut.
På företagarfrukosten, på Restaurang Piren.
– Jag satt i deras ’heta stolen’ och blev utfrågad av Toffe (gatuköksägaren Torleif Fallsdalen).
– Jag tänkte att när jag får en rak fråga ska jag inte vika undan utan ge ett rakt svar. Jag har funderat fram och tillbaka och det är alltid en procedur för partiet som man måste ge tid för.
– Så nu när jag fick frågan svarade jag att oavsett hur det går i valet så ställer jag inte upp på en vända till. Jag har varit kommunalråd sedan 2006 och dessförinnan var jag vice ordförande i kommunstyrelsen.
Maria Strömkvist gör klart att de ledande i partiet i Ludvika ”ett längre tag” vetat om hennes beslut.

Så vad vill du göra nästa höst?
– Jag kandiderar till riksdagen. Vi får se hur det går, när partidistriktet har valkonferens den 7 december.

Hon hoppas få ersätta Carin Runeson, Smedjebacken, som lämnar riksdagen efter flera år och allt talar för att hon kommer att få göra det. Västerbergslagen har traditionellt alltid haft en socialdemokrat i riksdagen.
– Jag fick frågan redan för åtta år sedan, innan jag blev kommunalråd. Men då funkade det inte eftersom jag hade barn hemma.

Du har varit kommunalråd sedan 1 februari 2006. Ditt bästa minne från de här åren?
– Oj, det är ju inte färdigt än. Det kan ju hända något stort det sista året. Men jag säger den vändning vi sett i tillväxten med nya arbetstillfälllen och bostäder. Det känns bra, att kommunen växer i stället för krymper.

Och det värsta?
– Det var när Kalle dog, svarar Strömkvist som aldrig glömmer den 23 januari 2008. Den kvällen avled kommunchefen Kalle Gustafson hastigt i hemmet.
– När sådant händer blir allt annat oviktigt.

2008 tog hon, i samråd med ledande tjänstemän, beslut om att i hemlighet låna ut 1,5 miljoner av kommunens pengar till ett taxibolag som hamnat på obestånd.
När NLT avslöjade affären drygt ett år senare blev det ett väldigt liv och Strömkvist kritiserades av både partivänner och politiska motståndare. Förra kommunalrådet Per Erik Granström (S) krävde att kommunfullmäktige inte skulle bevilja hennes ansvarsfrihet när det gällde ”taxilånet” och så blev det också.
– Ja, det är klart att det där påverkade förtroendet för mig under en period, säger hon i dag.

Och så har du fått återkommande kritik för att du inte har protesterat mot nedskärningarna på lasarettet?
– Ludvikaborna ska få så säker vård som möjligt och när man har gjort bedömningen att den säkraste vården ges på annan plats så har jag stått upp för det. Å andra sidan hade det varit jätteenkelt att protestera, för min egen skull.

Kritiken har ju gått ut på att ’hon vill till riksdagen, det är därför hon är tyst’?
– Det stämmer inte. Vårt handlande i Ludvika handlar inte om mig personligen. Det var vi socialdemokrater i Ludvika som stod bakom landstingets beslut, svarar Maria Strömkvist.

Torbjörn Granling/DT