Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avgift på fossila bränslen kan lösa klimatkrisen

Styr bort från fossilbränslen helt genom att lägga en liten, men stadigt ökande avgift på dem, föreslår debattören.

Regeringen vill höja skatten på fossileldad kraftvärme. Lovvärt förslag, men var ska företagen ta ut ökade kostnader i de fall där de inte genast kan avvara fossila bränslen?

En bättre lösning på detta i en omställning till ett fossilfritt samhälle framförs något överraskande av bland annat några gamla ministrar i Bush-regeringar (Paulson, Shultz och Baker). Idén är att styra bort från fossilbränslen helt genom att lägga en liten, men stadigt ökande avgift på dem. Detta ska ske utanför statsbudgeten, och de pengar man då får in delas ut månadsvis till alla medborgare. Bränslen och varor som kräver fossila bränslen blir då ständigt dyrare men företagen får tid att ställa om, och en majoritet av medborgarna vinner på det genom den ökade månatliga inkomsten.

LÄS OCKSÅ: Komplettera flygskatten med en köttskatt

Systemet som kallas Avgift och Utdelning är mycket elegant och bidrar samtidigt till att lösa klimatproblemet, krånglet med stöd till alternativ energi, den ökande ekonomiska ojämlikheten och behovet att öka koldioxidskatterna.

Men det är bråttom. Allt mer talar för att det enda säkra är att hålla temperaturökningen under 1,5 grader. Och den gränsen nås (IPCC, Climate Change 2014: Synthesis Report) med 50 procents sannolikhet inom 8 år om vi människor fortsätter med nuvarande utsläpp.

Per Bergström, Klimatsvaret

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel