Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avslöjandet: Flera svenska OS-hjältar har tävlat med astmamedicin

 
Vinter-OS 2018: Längdskidor
Visa alla artiklar

Norska skidlandslaget har fått utstå mycket kritik för sitt användande av astmamediciner.
Men enligt SVT har nära hälften av alla svenska OS-medaljer från 1992 vunnits av åkare som nyttjat preparaten.

Lagom till OS har skidvärlden skakats om av avslöjanden i Uppdrag gransknings nya dokumentär om dopning.

För några dagar sedan uppdagades att ett stort antal elitskidåkare, många av dem fortfarande aktiva, har visat upp onormalt eller väldigt höga blodvärden mellan åren 2001 och 2010. En av dessa ska vara en svensk elitåkare.

Svensk skidåkare pekas ut för misstänkt dopning: "Praktiskt taget säker"

Samtidigt har debatten om astmamediciner rullats upp på nytt sedan NRK avslöjade att det norska skidlandslaget valt att ta med 6000 doser (!) till OS i Pyeogchang.

Norge skickar med 6000 doser astmamedicin till OS

Men det är inte bara vårt grannland i väst som är användare av preparaten. Såväl Anna Haag, Calle Halfvarsson, Johan Olsson och Marcus Hellner tar eller har tagit preparat som är godkända av antidopingbyrån Wada.

I Uppdrag gransknings dokumentär kastas nu nytt ljus på Sveriges historik vad gäller astmamedicin. I programmet, som sänds i sin helhet på onsdagen, rapporteras närmare hälften av alla svenska OS-medaljer sedan 1992 vara vunna av skidåkare som tagit preparaten.

Landslagsläkaren Per Andersson försäkrar dock att ingen svensk åkare ska ha överdoserat astmamedicin.

– I svenska skidlandslaget har vi gränsvärden som är betydligt under de högsta värdena som är tillåtna för att en åkare ska få tävla eller träna, säger Andersson i programmet. 

LÄS OCKSÅ

Svenska orosmolnet – Stina Nilssons tränare akut sjuk: "Vidtar alla åtgärder vi kan"