Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bachar har snickrat sedan barnsben – går ändå utan jobb: "Jag vill arbeta och betala skatt"

Efter tre år i skolan började Bachar Hamza att jobba som snickare, bara nio år gammal. Med massor av erfarenhet från allt från möbelsnickeri till svetsning, vill Bachar gärna ha ett jobb.
- Jag har ett hjärta för snickeri.

Annons

Den 15 december 2014 kom han till Sverige. Bachar Hamza och hans familj med fru och fyra barn hade lämnat kriget och bomberna i Aleppo i Syrien.

- IS kom. Det var inte bra. Hela Syrien var en katastrof. Husen rasade och släktingar dödades.

Efter två månader på flykt i båt, gående och med flyg genom Egypten, Libyen, Medelhavet och Italien, landade han till slut i Vansbro.

- Många dödades på vattnet mot Italien.

I Aleppo, eller det arabiska namnet Halab som Bachar hellre använder, hade han börjat arbeta redan som barn. Skolan fick stå tillbaka. Byggnadsarbetare, möbelsnickare, svetsare och andra liknande jobb har varit hans vardag i mer än 30 år. I dag är han 47 och vill inget hellre än att få ett jobb.

- Jag har jobbat med det mest inom bygg. Men inte el och vatten. Mitt hjärta slår för snickeri.

Men att kontakta arbetsgivare och presentera sig med ett arabiskt namn är inte alltid det lättaste.

- Det finns en rädsla, säger Thomas Elestrand, instruktör på Star, som jobbar med byggutbildningar och validering av yrkeskunskaper hos människor som kommer från andra länder.

Validering innebär att man får sina kunskaper och kompetens bedömda hur de passar för den svenska arbetsmarknaden. På Star jobbar man med valideringa av snickare, plattsättare, murare och betongarbetare. Just nu genomgår Bachar en validering under 18 dagar. Han får visa vad han klarar.

- Vi börjar med enklare uppgifter och så blir det svårare och svårare, berättar Ulf Lindow på Star.

Främst är det människor från Syrien som får genomgå valideringsproven. Andra kommer från Eritrea, Somalia och Afghanistan.

Ett 50-tal personer har validerats på Star de senaste två åren.

- Det blev färre i fjol, när det blev nedskärningar på arbetsförmedlingen, berättar Thomas Elestrand.

När vi träffar Bachar har han varit på Star en dryg vecka och instruktörerna konstaterar att han är en skicklig yrkesman, som behärskar olika jobb.

- Han är snickare, men sätter jag honom på ett murningsjobb så vet jag att han klarar det, säger Thomas Elestrand.

I Vansbro, där han bott i fem år, har han haft praktikjobb på loppis. Han har också jobbat med att köra ut mat till skolor och äldreboende i kommunen.

- Då har jag ofta fått hjälpa till med att laga saker. Jag har talat om överallt att jag vill ha ett jobb som snickare, säger Bachar.

Nu är han så glad att få chansen att visa vad han kan. Han hoppas på ett jobb.

- Jag är så glad över den hjälp vi fått. Fortfarande är det många människor som dödas i Syrien, säger Bachar.

När valideringen är klar ska de ansvariga på Star träffa Arbetsförmedlingen och företag för att skapa kontakter med den arbetslöse.

- Före jul fick vi ut två på jobb i Avesta och en på praktik. Dessutom fyra till Yrkesakademin för kompletterande utbildning, säger Thomas Elestrand.

- Får jag ett jobb i Borlänge, kanske vi flyttar hit, säger Bachar.

FAKTA: Star

Stiftelse i Dalarna som driver utbildningsprojekt inom byggbranschen. I styrelsen sitter byggarbetsgivarna BI, Byggnadsfacket och representanter för byggföretag i regionen.

FAKTA: Validering

Validering är en strukturerad bedömning och värdering av kunskaper och kompetenser. Det gäller både kunskaper den enskilde har skaffat dig genom studier, men även i arbetslivet eller i vardagen. Yrkeskunskaper bedöms genom praktiska och teoretiska prov. Efter bedömningen får man ett intyg eller betyg som gör att kunskaperna blir formellt erkända på den svenska arbetsmarknaden. Kan också leda till rekommendationer om vad du kan behöva komplettera dina kompetenser med.

Källa: Arbetsförmedlingen

FAKTA: Snabbare till jobb

För nyanlända 2010 tog det sju år tills hälften hade jobb. För nyanlända 2014 tog det fyra år för samma sysselsättningsnivå.

Källa: Sveriges kommuner och regioner

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips