Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Backa hela vägen Borg!

Lagrådet har sågat förslaget, likaså en rad experter och remissinstanser. Vidare har ett mycket stort antal av landets företagare protesterat högljutt. Nu ändrar sig Anders Borg och backar i vissa delar av sitt starkt kritiserade förslag till nya 3:12 regler.

Alliansregeringen utlovade tidigt färre och enklare regler för företag. Det skulle bli lättare att driva företag. Krånglig administration skulle undanröjas.
Onödiga regler skulle försvinna i ett hål i marken hette det. Entreprenörernas roll i samhället hyllades.
Vissa förenklingar har gjorts men samma regering var alltså på väg att genomföra en stor skatteförändring som skulle försvårat och fördyrat för samma företag.

Särskilt tydligt blev detta i våras när Finansdepartementet lade fram sitt förslag om förändrade 3:12-regler. Dessa bestämmelser handlar om hur ägare av fåmansföretag - aktiebolag med färre än fyra ägare - ska beskattas. Lagstiftningen är komplicerad, men för att göra en lång historia kort gäller frågan vilka inkomster som ska beskattas som inkomst av kapital respektive inkomst av tjänst.

Det återstår fortfarande problem med snedvriden konkurrens och hinder för medarbetarengagemang som inte är lösta i den senaste justeringen av förslaget. Märkligt nog stimulerar det nu förändrade förslaget passivt ägande framför aktivt.
Anders Borg anser att man beaktat Lagrådets kritik, men det stämmer inte med slutklämmen i Lagrådets yttrande som löd: syftet att stimulera anställningar kan därför i många företag komma att påverkas negativt genom kapitalkravet.

För företag i vårt län är just möjligheten att erbjuda medarbetarskap ibland helt avgörande när det gäller att attrahera nya medarbetare och unga talanger. Det är med andra ord ett förslag som riskerar att göra det svårare att rekrytera nyckelpersoner.
Förslaget till förändrade 3:12-regler lär komma att diskuteras vidare och det är förstås besvärligt för regeringen, som hade kunnat hantera frågan annorlunda om beredningen hade fått ett rimligare tempo.

När ett mycket stort antal företagare, flera ekonomiska experter och Lagrådet under lång tid påpekat att förslaget skulle göra företagen mindre intresserade av att satsa på och utveckla sina företag borde väl en regering som värnar den så kallade arbetslinjen valt att lyssna intresserat redan från start.

Visst är det bra att man nu backar men varför inte backa hela vägen?

Carl Ström,
Svenskt Näringsliv Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel