Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Backen – lite som en ungdomsgård

Hunflens slalombacke är något av en ungdomsgård för Äppelbos ungdomar.
– Vi är här så mycket vi kan, säger Lars Larsson och kompisen Ivar Falk.Men frågan är hur länge till den fina backen kan leva.
– Utan kommunalt stöd kommer vi inte att klara oss, säger Arne Pettersson, ordförande och brinnande idealist i den sektion av Äppelbo SK som driver Hunflen.

Hunflen är backen som syns från vägen där karavanerna med fjällturister passerar. Få viker av, men de som gör det hamnar i en liten klubbdriven skidanläggning med backar som är riktigt bra, speciellt de år då snön ligger djup.

När Hunflen byggdes var det inne att satsa på alpina anläggningar. Utanför Borlänge växte då Romme alpin upp, men någonstans hade man räknat lite fel i Äppelbo. Backen byggdes men blev aldrig den succé som man hoppats på.
Efter ett antal tuffa och tunga år blev det Äppelbo SK som tog över backen och sedan ett antal år sköts den på ideell basis av Arne och hans medhjälpare. Det är mycket hjärta och så långt från spännande finansiärer som det går att komma.
– Vi har en bra lift, även om vajern nu måste kortas och snökanonerna fungerar liksom pistmaskinen, säger Arne.

– Men skulle något hända så finns det inga reserver.
Det är en vanlig lördag. Solen har gått i moln efter en vecka med solsken, inne i värmestugan är det fullt med ungdomar som snabbfikar mellan hoppuppvisningarna för varandra i backen.
– Under sportlovet var det alldeles fullt med folk här, men nu har det lugnat ner sig, säger Arne.

Hunflens slalombacke är tillsammans med backen i Lindesnäs kommunens enda alpina backar. Någon lysande kommersiell framtid lär knappast Hunflen ha, däremot är det en backe som finns på nära håll för att låta unga och gamla åka skidor, både alpint och längd, i en bra miljö.
– Vi gör vad vi kan för att driva anläggningen. För något år sedan sålde vi toppstugan då den bara kostade oss pengar och det blev bra, nu används den som lite av en lägergård och drar hit skolklasser, säger Arne.

Nisse Masgård som köpte toppstugan ser den som ett komplement till skidbacken.
– Vi har tagit hit några skolklasser från Stockholm som har kunnat bo här och åkt skidor i backen. De har varit imponerade över att mer eller mindre få ha en backe för sig själva och det har slagit väl ut, säger Nisse och visar runt i toppstugan.
– Varje liten grupp vi kan locka till skidbacken betyder så mycket för dess överlevnad, menar Nisse och får medhåll av Arne.
– Tyvärr är det så att ska vi kunna behålla den här backen så måste vi få ett stöd av kommunen. Kanske vi kan bli än bättre på att erbjuda friluftsdagar i skidbacken, funderar Arne Pettersson.
Inne i värmestugan har ungdomarna fikat klart och gett sig ut för att hoppa än högre i det stora hoppet som byggts upp och som lockar, för det är för kommunens unga som Hunflen behövs.

Nisse Schmidt/DT