Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Backkrav drevsigenom

Det var stora diskussioner bland de aktiva om det över huvud taget skulle bli några världscuptävlingar på Lugnet i helgen och det stora samtalsämnet var banorna i Mördarbacken.

Men efter att FIS jury kommit överens med arrangörerna om förändringar blev det till slut tävlingar till de aktivas glädje.
– Efter påtryckningar har vi gjort en del förändringar, säger Lugnetchefen Tomas Jons.
– Den stora förändringen är att banan inte går lika högt upp, sedan har vi satt upp både madrasser och staket för att höja säkerhetsnivån. Både herrarnas och damernas bana under prologen har en annan dragning. Vi har dessutom kortat av herrarnas bana 700 meter och de kör samma sträckning som damerna.

Det gick så långt att polskan Justyna Kowalczyk vägrade åka banan när hon såg hur den såg ut. Men de aktiva samlades unisont och kom överens om vilka förändringar de krävde och till slut kom parterna fram till en kompromiss.
– Vi tävlande har haft en ganska bra sammanhållning tidigare, men efter det här mötet är den total och det var riktigt roligt att se hur vi kunde enas, säger Anna Haag.
När förändringarna väl var genomförda plockade polskan Kowalczyk till slut ut sin nummerlapp och var med i tävlingen där hon slutade femma.
– Vi hade velat ändra lite till, men det fanns inte tid till något mer på grund av tv-produktionen som måste kunna göra sitt arbete före tävlingen. Huvudsaken var att vi kunde ta bort den värsta backen, säger Tomas Jons.

– Det är ingen rolig situation och jag trodde inte på att det skulle bli en sådan storm av det här. Men det är starka åkare som tyckt till och fått de andra med sig och då böjde sig FIS-juryn, säger skidspelschefen Anki Kjellberg.
– Men jag vill samtidigt passa på att säga att de här problemen har vi gott om tid att rätta till inför VM .

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se