Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bäddat för god fångst

– Sommaren har varit gynnsam för kräftorna, bedömer Göran Hindefelt i Barkensjöarnas fiskevårdsområdesförening.
För fiskerättsinnehavarna går startskottet klockan 17.00 fredagen den 16 augusti, medan allmänheten får lägga i sina burar exakt en vecka senare, fredagen den 23:e.

Efter att kräftfiskestoppet beslutades i december 2011 räknade inte Göran Hindefelt med något allmänt kräftfiske under de närmaste åren.
De stadigt minskande fångsterna mellan 2009 och 2011 signalerade att beståndet måste få en chans att återhämta sig. Men det omfattande provfisket som föreningen organiserade förra hösten bjöd på en överraskning.

Fångsterna blev i snitt sju kräftor per bur och dygn. De cirka 25 personer som deltog i provfisket tog upp runt 4 000 kräftor.
Därmed meddelades redan i september förra året att förbudet skulle upphävas till i år.
Göran Hindefelt ser ändå årets kräftfiske som ett test. Orsaken är att antalet småkräftor ifjol var få. Därmed kommer rapporterna från årets fångster att analyseras noga. Exempelvis hoppas man att balansen mellan hon- och hankräftor har återställts.

Vid provfisket 2011 fick man upp nästan bara hanar, medan andelen honor förra hösten uppgick till cirka 40 procent. Den obalansen kan vara en förklaring till det blygsamma antalet småkräftor.
Hur som helst är det om ett par veckor dags årets kräftfiske. Sammanställningen av antalet sålda kräftfiskekort är inte klar än.
– Men jag skulle tro att cirka 350 kort har sålts till allmänheten. Det är ett bra antal och betyder att vi har kunnat slopa de allra sämsta sektionerna.

Inräknat de runt 200 fiskerättsinnehavarna uppgår det totala antalet kräftfiskare i år till ungefär 500. Trycket på kräftbeståndet blir därmed inte lika stort som tidigare år, då det totala antalet uppgått till cirka 800 fiskare.

I Barkensjöarna är fisketiden dessutom begränsad.
Oavsett fiskerättsinnehavare eller representanter för den breda allmänheten får fisket bara pågå från 17.00 på fredagskvällen till 08.00 lördag morgon. I grannkommunen Ludvika pågår däremot fisket betydligt längre.
Här startar det allmänna kräftfisket i sjön Väsman (samt Övre Hillen) den 9 augusti och får pågå till morgonen den 16 i den första omgången.
Period två pågår 30 augusti – 6 september.

Harri Sternljung/DT