Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Både nazism och underhållning i nya musikalen i Borlänge

Borlänge musikteater sätter upp musikalen Cabaret, en utmaning som är svår enligt regissören Ulrika Andersson.
– Det är underhållning med bra musik och kul, men samtidigt så finns ett tungt budskap i botten. Med tanke på de vindar som blåser nu i samhället så är det extra viktigt att få fram det budskapet rätt.

Det är ganska precis ett år sen som musikalen "Footloose" hade premiär på Maximteatern i Borlänge. (LÄS RECENSION HÄR) (SE BAKOM KULISSERNA-TV HÄR).

Nu är det dag för en ny uppsättning; Cabaret, den klassiska musikalen som sattes upp första gången 1966 på Broadway, och som utspelar sig i Berlin 1930 när de nazistiska vindarna börjat blåsa.

– Vi har ju som målsättning att sätta upp en ny musikal varje höst på Maximteatern, och den här gången är det kul för att det många nya med som inte varit med tidigare, säger producenten Birgitta Andersson.

Det allvarliga budskapet, med nazismen i Tyskland på 30-talet, har varit svårt att få in utan att göra musikalen för deppig.

– Samtidigt som det är bra musik och glatt så vill man ändå få in det där dystra, och det är svårt att få att synka. Speciellt med tanke på de vindar som blåser nu i samhället så är det extra viktigt att få fram det budskapet rätt, säger regissör Ulrika Andersson.

– Man ska ju inte behöva gå hem härifrån och känna sig tung, men man ska gå hem med budskapet och samtidigt ha med sig känslan av att det var en bra musikal med glädje, fyller Birgitta i.

Till den här uppsättningen har Borlänge musikteater valt att använda sig av levande orkester.

– Äntligen har vi levande orkester! Det känns väldigt kul.

Dessutom har de valt att inte använda sig av digitala projekteringar, utan av riktiga kulisser.

– Vi har byggt och byggt, och det känns jättekul att göra det på riktigt, på det gamla hederliga sättet, säger Ulrika.

Premiären för Cabaret på Maximteatern blir på fredag, 11 september. Därefter väntar ytterligare 19 föreställningar.