Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Badet byggdes i Björbo för 40 år sedan

Annons

Det är guld värt för en by att ha en tempererad bassäng!
Det tycker både barn och föräldrar i Björbo som har nära till sköna bad och simträning.
Under den här veckan pågår simskola i Björbo intresseförenings regi, och äldre barn har möjlighet att ta olika simmärken under ledning av simläraren Karin Liss.

Ett 20-tal barn deltar i årets simskola i Björbo. Karin Liss är simlärare för femte året och hon har med sig brodern Olle som förstärkning.
- Vi har många små barn med i simskolan i år, och då är det bra att vara två, säger Karin som gick simlärarutbildning under gymnasietiden och som dess engagerats av Björbo intresseförening.

Rena lyxen

- Jag har även hjälpt till med att kontrollera simkunnigheten hos skolbarnen. Det är stor skillnad på björbo- och flodaelevernas badvana och simkunnighet jämfört med exempelvis mockfjärdselevernas, fortsätter Karin Liss som tycker att det är lyxigt för barnen på dagis och skolan i Björbo att ha en bassäng in på knuten.
- Vi ser att till och med två treåringar är vana vid vatten och inte brydda alls när de kommer i bassängen, berättar hon.

Tar Fisken

Åttaåriga Karin Hård berättar att hon och hennes skolkompisar får bada jätteofta i skolan under vårarna och höstarna. Under veckan ska hon passa på att ta så många märken som möjligt. Hon börjar tvåan i höst men har redan tagit Järnmärket som är tänkt för andraklassare.
- Nu har jag tänkt att ta silver och guldfisken, säger hon kavat.

40 år gammal

Den tempererade bassängen i Björbo är 25 meter lång, 7,5 meter bred och har en trampolin. Här har man helt gratis även tillgång till en småbarnbassäng samt två omklädningsrum med duschar.
Anläggningen byggdes för 40 år sedan. I samband med att Floda socken gick upp i Gagnefs kommun ville den dåvarande "sockenledningen" snabbt göra av med pengar (så att de inte skulle tillfalla Gagnef) och så kom bassängen till.


CHARLOTTA RÅDMAN FRANS