Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Badrummen var fulla med skadliga kemikalier

En DD-artikel om skadliga kemikalier i tvål, schampo och hudkräm fick niondeklassarna på Söderbaumska skolan att söka igenom sina egna badrumsskåp. Fynden gjorde dem förskräckta.

– Jag hade ingen aning om att så många produkter innehöll farliga kemikalier, säger eleven Louise Perlström.

I mellandagarna publicerade DD en artikel om skadliga kemikalier i hygienprodukter. Reningsverket i Falun kan inte rena avloppsvattnet på kemikalierna. Kommunen varnar därför konsumenter för att köpa produkter som innehåller triclosan, propyl- och butylparabener och siloxaner.
Under slutet av höstterminen läste niondeklassarna på Söderbaumska skolan om kemikalier i plastprodukter som liknar de som finns i hygienprodukterna.

När kemiläraren Eva Risinger läste DD-artikeln under jullovet fick hon en idé till vårterminens första läxa:
– Eleverna fick läsa artikeln, sen skulle gå hem och söka igenom badrummen för att se hur många produkter som innehöll de skadliga kemikalierna, säger Eva Risinger.

Niondeklassarna hittade många produkter som innehöll kemikalier som kommunen varnar för. Flera av dem från kända märken.
– De flesta jag hittade var från Body shop. Det var förvånande, de ska ju vara så miljövänliga och fina, säger eleven Louise Perlström.
Louise Perlström och hennes klasskamrat Maja Jonsson säger att de inte hade någon aning om att produkter som de använder nästan dagligen innehåller skadliga kemikalier.
– Det känns inte bra, säger Louise Perlström.
Klasskamraterna säger att de kommer tänka efter när de köper hygienartiklar i framtiden.
– Man kommer att kolla extra noga på innehållsförteckningen, säger Maja Jonsson.
Enligt Emil Andersen, chef för reningsverket i Främby, finns det över 100 000 olika kemikalier.

Varje år kommer det ungefär 100 nya. Han säger att alla produkter på den svenska marknaden inte är godkända eller förhandsgranskade av någon myndighet.
– Det är upp till tillverkaren eller importören att utreda farligheten, säger han.

Erik Jerdén