Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bakom Idol-kulisserna med hyllade Erik Rapp

Erik Rapp från Leksand är årets stjärna i Idol.
DD har träffat honom inför kvällens veckofinal och pratat om livet i Idol, kärleken till musiken och hemligheten bakom framgångarna.

På plats Det är mörkt i studion där Idol spelas in. Från podiet där juryn vanligtvis sprider beröm eller svidande kritik sitter nu istället ett par anonyma tv-människor med datorer framför sig och telefoner i högsta hugg.


En spotlight slås på och Erik Rapp träder fram på scenen. Han ska sjunga Wicked games av Weeknd för tredje gången idag. Erik tar ton och några steg framåt på scenen varpå han guidas nedför trappstegen av en scenograf. Vi befinner oss mitt under repetitionen av andra fredagsfinalen i Idol. Studion hyrs av TV4 och hit skjutsas deltagarna från sitt hotell för att öva på torsdagar och fredagar. Erik går av scenen när nästa deltagare, Jens Hult, kliver på.

Idol-livet är bättre än han förväntat sig, berättar Erik Rapp.
– Vi repar, får sångcoachning och träffar press, annars ligger man i en soffa och väntar på mat eller sover.
Erik Rapp sökte till Idol för att sätta fart på artistlivet. För sjunga professionellt vill han göra på heltid, det har han insett mitt uppe i allt det här.
– Om jag vill satsa på musiken kan jag inte bara sitta hemma och skriva låtar och vara svår, utan jag måste göra något åt det, säger Erik.
Drivkraften är kärleken till musiken. Att bli kändis har inget egenvärde, tycker han.
– Det kan bli lite väl hajpat i Idol ibland, det här med att folk behandlar en och pratar om en som en stjärna. Men vi är inga stjärnor! Inte än i alla fall. Vi är bara människor. Fansen är en bonus, men jag är ju här för att jag älskar musik och att  stå på scenen.

Det har inte bara pratats om Eriks sångröst och mogna låtval som Anders Bagge uttryckte det, utan även om hans mod att berätta för tidningen QX att han är gay. Erik önskar dock att det inte behövde vara en grej.
– Men när QX ringde upp mig fanns det ju ingen anledning att inte berätta det. Om 10 eller 20 år kanske det inte är så viktigt längre, men nu är det nödvändigt att prata om det just för att göra det till en normal grej. Och det viktigt att göra det neutralt: jag gillar killar. Jag kan känna kärlek och det är ju fantastiskt.

Inne i caféet bredvid studion strosar andra Idol-deltagare omkring, en del i scenkläder och andra i mjukisbyxor. Sakib Zabbar har musik i öronen verkar det som, men han stannar till för att prata med Erik och ger honom en hård puss på kinden.
– Nu kommer de tro att du är min nya kille, säger Erik och skrattar.
Erik har blivit nära vän med många av de andra Idolerna, särskilt Sara som åkte ut i förra veckofinalen. Man blir snabbt vänner när man umgås 16 timmar om dygnet med samma människor, menar han.

Framför sig har Erik ännu ett genrep, sedan är det dags för veckans livesända final. Att han kommit så här långt beror på att han har förstått det här med att välja rätt låtar, menar både han själv och juryn.
– Jag har tänkt med hjärtat och inte med hjärnan. Och jag har testat så många genrer tidigare att jag vet vad som funkar för mig. När jag var liten och sjöng i kör blev det mycket klassisk musik, och när jag började stå på scenen sjöng jag schlagerpop Ett tag var det mest rockmusik och jazz och i Lilla Melodifestivalen var det pop. På Rytmus har jag fått testa indie och soul, så mitt musikskapande är en mix av väldigt många olika saker. Nu är det elektronisk pop med lite soul och r’n’b i.

Om Erik skulle vinna Idol hoppas han att han ändå kommer att kunna gå klart skolan. Men om det skulle gå riktigt bra och ett skivkontrakt erbjuds, då är det inte helt säkert att han vågar tacka nej. Så vad tror han om chanserna att vinna?
– Jag har väl lika stor chans som alla andra, säger leksingen Erik Rapp ödmjukt.

Cecilia Burman