Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bakterierna ska bort från Holmenbadet

I sommar ska man kunna bada på Holmen utan att riskera otjänligt vatten. Vattnet från Salomonsån ska inte längre kunna kom in i badet.

De senaste åren har Holmen vid Gamla Byn gått igenom en förvandling. Kommunen satsade cirka 5 miljoner kronor.

Det blev en badplats, speciellt för småbarnsfamiljer, omklädningsrum och toalett.

Förra året kom fortsättningen med ett omfattade arbete med röjning, borttagning av gamla träd i dåligt skick och nyplantering av träd, buskar och blommor. Belysning har också satts upp.

Senaste åtgärden är att den gamla sneda båtbryggan har tagits bort.

Förutom problem med vandalisering av omklädningsrummet har badet varit ett sorgebarn. Det har fått strängas flera gånger på grund av för höga halter av e.colibakterier.

Olika försök har gjort för att lösa problemet.

Det har visat sig att boven i Salomonsån, kombinerat med lågvatten.

Vattnet i badet kommer från älven. Men när vattenstånden är för lågt rinner vatten från Salomonsån in via en kanal som ska fungera som utflöde.

Provtagning har visat att älvvattnet är bra men att åvattnet innehåller bakterier. E,colibakterier, som är tarmbakterier från varmblodiga djur, inklusive människor.

Salomonsås vattnet ska inte rinna in i badet utan fungera som utflöde. Men trycks in då vattenflödet från älven blir för lågt.

Lösningen finns i att den andra kanalen vid Gamla Byn.

Till sommaren ska Holmenbadet bara innehålla älvvatten. Vatten från Salomonsån ska inte kunna tryckas in. En fördämning gör att åns vatten leds till den andra kanalen, som ligger närmare Gamla Byn. Under fördämningen läggs en trumma som fungerar som utlopp från badet, så att det hela tiden kan fyllas på med rent vatten från älven.

Vallen mellan kanalernas tas bort och ersätts med en bro.