Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Balettakademien på besök i Haraldsbo


Balettakademien har ikväll sverigepremiär på sin turné här i Falun.
Igår fick danseleverna på Haraldsbogymnasiet chansen att lära sig delar av föreställningen.

Danseleverna på Haraldsbo gymnasieskola fick prova på olika workshops regisserade av Balettakademien. Eleverna fick utföra koreografier i balett, lyrisk jazz och modern dans. Efter att ha testat alla danser fick eleverna chansen att ställa frågor till instruktörerna om Balettakademien som skola och livet som dansare.

Lydia Östberg Diakité 16 år som går första året på estetiska programmets dansinriktning är väldigt nöjd med dagen.
- Jag tycker det är jättekul att de kom till just oss. Jag och många andra danselever vill söka till Balettakademien efter gymnasiet. Att få chans att träffa dansarna och se hur duktiga de är och bli coachad av dem är både en bra erfarenhet och väldigt roligt.
Det bästa med dagen tycker Lydia var den lyriska jazzen.
- Det var störst utmaning och massor med känsla i dansen.
Men även den moderna dansen stack ut med ett nummer skrivet av den förra Haraldsboeleven Elina Elestrand.
- Hon hade skrivit det till minne av en avliden kompis, så numret väckte känslor och var väldigt fint.

Vissa av numren som eleverna fick prova på var tagna direkt ur Balettakademiens föreställning En Som Vi för att eleverna ska få känna på den riktiga koreografin förklarar, Elina Elestrand, sistaårselev på Balettakademien och före detta Haraldsboelev.
- Det är bra att få känna på hur det är att dansa nummer ur föreställningen. Nu kan de titta på föreställningen med egna referenser till hur svårt eller lätt något är, ett bra sätt att lära och förstå. Av föreställningens tolv nummer är fyra skrivna av elever, de andra åtta är skrivna av diverse kända koreografer.

Elina Elestrand är nöjd med dagen och hoppas att folk dyker upp på den stora premiären.
- Vi vill visa att dans kan stå för sig själv precis som musik och text. Man måste inte dansa och sjunga samtidigt, dansen är uttrycksfull nog som den är.
Balettakademiens föreställning skall vara något för alla, tolv fristående nummer i en föreställning som ska resa från Umeå i norr till Göteborg i söder och sedan en avslutande föreställning på Dansens Hus i Stockholm.
- Jag hoppas folk dyker upp. Vi vill visa att dans verkligen är för alla.
Föreställningen visas i kväll, tisdag, i Haraldsbogymnasiets Aula klockan 19:30.

BJÖRN OTTOSSON
bjorn.ottosson@daladem.se
023-476 07