Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bältet som räddar liv på isen

/
  • Under förra våren var isläget ovisst i Sverige vilket innebar att sex personer omkom i isolyckor bara under april månad.
  • Bältet går även att använda som livboj eller en förlängd arm.
  • Livräddningsbältet är lätt, enkelt och smidigt att ha på sig och kan göra stor skillnad om man går igenom isen.
  • Åsa Magnusson visar stolt upp sin senaste uppfinning. 2011 blev hon utsedd till Europas Kvinnliga Uppfinnare.
  • Svenska Livräddningssällskapets rapport visar att Dalarna under förra året hade det högsta antalet drunkningsolyckor på över tio år.

Åsa Magnusson är diplomerad uppfinnare och inriktad på livräddningshjälpmedel i vatten. Hennes senaste uppfinning är ett livräddningsbälte som passar bra för personer som vistas på isen.

Annons

I Räddningsbältet sitter en gaspatron som gör att det blåser upp sig själv efter tre sekunder när det kommer i kontakt med vatten. Trots att det kan lyfta över 100 kilo är det enkelt och lätt att ha på sig och kan användas av såväl privatperson som räddningstjänst.

Intresset för livräddningsprodukter har Åsa Magnusson haft länge. Tidigare har hon uppfunnit en flytväst med samma funktion och hon tror själv att en händelse tidigt i hennes liv kan ha varit den utlösande faktorn:

– När jag var tre år ramlade jag själv ner i en vak. Min pappa fick dra upp mig. Sedan dess går jag aldrig långt ut på isen och jag har stor respekt för både vatten och isar.

På dagarna jobbar Åsa Magnusson som tågvärdinna på SJ. All hennes lediga tid går åt till utvecklandet av sina produkter. Sedan tio år tillbaka har hon ofta tagit hjälp utav räddningstjänsten eftersom det ger en verklig uppfattning och bra utvärdering. Räddningstjänsten i Falun använder sig utav produkterna i sitt arbete och rekommenderar det även för privatpersoner:

– Det är ett bra hjälpmedel för oss att ta upp människor från botten men det är väldigt bra grejer även för privatpersoner som vistas på isar. Allra helst när man är ute på eget bevåg och det är blank is för då vet man inte riktigt hur tjock isen är, säger brandmannen Leif Lundin.

Förutom att ha bältet runt midjan kan det användas som en förlängd arm till någon på fast mark att dra upp en som hamnat i vattnet.

– Det kan ofta vara svårt att gå nära hålet där någon trillat i eftersom att isen är svag där. Då är det väldigt bra att på avstånd kunna hjälpa till att dra upp personen. Sen kan det ju även hända att personen i det kalla vattnet drabbas av chock eller panik och då kan man i stället kasta i den som flytboj i väntan på hjälp, säger Leif Lundin.

I Falun finns produkterna både att köpa och hyra på Främby Udde. Men Åsa Magnussons livräddningsprodukter har även fått stor spridning världen över. Badvakter i både Malmö och Australien använder sig utav dem och sjöpolisen i Stockholm har fått användning av dem i skarpt läge.

– Vi har inte behövt använda våra ännu men med tanke på vårt yrke och sett utifrån vårt perspektiv ska vi väl vara ganska glada för det, säger Torbjörn Törnkvist på räddningstjänsten i Falun.

Mer läsning

Annons