Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara bröst på Dalarnas museum

I en mosaik av färgbilder lyfter fotografen Elisabeth Ubbe fram de "osynliga" kvinnobrösten i närmare 40 verk. Motiven är hämtade ur ett antal okonventionella miljöer och sammanhang: i tunnelbanan, på hojen, i sångkören och till och med nere i Falu gruva. Ämnet är kontroversiellt. Vilka kvinnobilder matas vi egentligen med?

Annons

Utställningen handlar mycket om bröst och amning i Sverige av i dag. Detta i en tid när offentlig amning anses störande och till och med stötande. Då vrider Elisabeth Ubbe perspektivet på kvinnors egna villkor. Utelämnar romantiska amningsbilder i motljus och vacker natur. I stället fångar hon vardagssituationerna i hemmet, på stan, i lekparken och på andra allmänna platser. Gamla och unga - topless - i situationer som normalt kräver påklädnad för att inte påkalla onödig och besvärande uppmärksamhet. Flera av bilderna är tagna i Falun och har modeller med direkt anknytning till både Falun och Dalarna.

Ytterst ställer utställningen frågan: Vad är amningens och kvinnans plats i samhället och med vems ögon skall vi titta på henne?

Fotoutställningen De osynliga brösten är en del i det nationella projektet "Amningskurs för blivande föräldrar" finansierat av Allmänna Arvsfonden. Huvudprojektet drogs igång i Falun 2010 av projektledaren Anouk Jolin och har därefter nått tusentals människor i landet.

Elisabeth Ubbe är barnmorska och fotograf. Sedan ett år tillbaka studerar hon vid Nordens Fotoskola på Biskops-Arnö.

Under lördagen finns Elisabeth Ubbe själv på plats med sin kamera på Dalarnas museum. Besökarna kommer under vernissagedagen att ges möjlighet att få sin egen bröst- eller amningsbild förevigad och därmed också bli en del av utställningen.