Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Bara en tidsfråga innan en allvarlig olycka inträffar"

De flesta barn saknar lyse på sina cyklar. Det visar kommunens och DD granskning av Faluns skolor.


-Det är nog bara en tidsfråga innan en allvarlig olycka inträffar om inte föräldrarna tar ansvar och ser till att cyklarna utrustas med lysen, säger Thomas Sundin, projektledare för hållbara resor på Falu kommun.
70% saknar lysen på cykeln, enligt Thomas Sundins granskning av en skola i Falun. DD har kollat en annan skola i stan och där går mönstret igen. Bara en tredjedel av cyklarna är utrustade med lyse eller hållare för lyse.

1,5 till 3 sekunder

Enligt trafikverket ser en bilist som kör med halvljus en person i mörka kläder först när denna är 30 meter bort. Med ljusa kläder syns man från ungefär 60 meter. Har man reflexer syns man på 125 meter och med lyse betydligt längre bort än så.
-Beroende lite på hur snabbt bilen kör och vad man har på sig för kläder, rör det sig om mellan 1,5 och 3 sekunder som bilen har på sig att stanna. Det är inte mycket, säger Thomas Sundin.

Det är lag på att cyklar som används när det är mörkt eller dunkelt ute, måste ha baklykta, strålkastare och godkända reflexer. Ändå är det många som saknar lyse. Thomas Sundin tycker att det är skrämmande att så många barn tillåts cykla utan lyse. Han tror att en av anledningarna till att så många saknar lysen är att de flesta cyklar säljs med lysen separat.
-Många köper cyklar under våren då man inte behöver lysen, sen under hösten glöms det ofta av.

Har alla lyse på sina cyklar

Edvin, Noa och Didrik har alla lyse på sin cykel. Men de menar att det är många som inte har det och att det kan vara farligt att möta dem.
-En gång på väg hem från fotbollsträningen så krockade jag med en utan lysen. Då sa han att jag skulle se mig för, berättar Noa Edin.
Både Edvin och Didrik säger att de också varit nära att bli påkörda av folk som inte har lysen.

Falu kommun har sedan 2001 jobbat med ett projekt som heter Gå och cykla till skolan. De erbjuder teknikkurser till elever i årskurs fyra, där de lär sig hur man cyklar säkert, och vikten av att ha lyse och bära hjälm.

ERIK PETERSSON
023-47607
erik.petersson@daladem.se