Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara fyra av 30 vårdcentraler fullbemannade

Annons


Bara fyra av landstingets 30 vårdcentraler är fullbemannade; Tisken, Grycksbo, Långshyttan och Gagnefs vårdcentral, berättar Karin Thorberger, samordnare.
Av 145 läkartjänster i primärvården är 55 vakanta.

- Läkarbemanningen i primärvården har varit ett bekymmer under många år med många vakanser, framförallt i södra Dalarna, Västerbergslagen och norra Dalarna, säger Karin Thorberger.
I Mora är det många vakanser. Och i Orsa är det just nu en ordinarie läkare på fyra tjänster men här ser det ut att bli fler, säger berättar Karin Stikå-Mjöberg, landstingsdirektör.
Beror uppsägningarna på att trycket ökar med många vakanser?
- Det kan finnas flera orsaker. Det blir ju lätt en dominoeffekt också. Och det är alltid lättare att säga upp sig när det är lätt att få jobb på annat håll, säger Daniel Crafoord-Larsson, ledamot i Läkarföreningen i Dalarna.
Landstinget har tvingats ta in många hyrläkare, säger Karin Thorberger. Men det vanliga är att vårdcentralerna inte hyr in lika många läkare som de har vakanser eftersom det kostar mer, säger hon.

- Det leder i sin tur till längre väntetider för patienterna och ett högre tryck på de ordinarie läkarna.
Många jobbar intensivt för att lösa vakanserna, berättar hon. Britsarvets vårdcentral har till exempel inrättat extra många sköterskemottagningar för att kunna ta hand om så många patienter som möjligt på det sättet.
Ett annat bekymmer är att många distriktsläkare är i pensionsåldern, säger hon.
- Det blir svårare att rekrytera läkare när det också måste till ekonomiska åtgärder i landstinget. Men vårdcentralerna har inget annat sparkrav just nu än att hålla budget, säger hon.
Det finns totalt 800 läkare i landstinget. Av dessa är 200 ST-läkare som är läkare under specialistutbildning. Av de 200 ST-läkarna är 130 på sjukhusen och 70 på vårdcentralerna.
- Det här gör att trycket lättare mycket, säger Karin Stikå-Mjöberg som berättar att av de 145 tjänsterna på landstingets vårdcentraler är 55 vakanta.KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se