Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara Mora klarar målet


De kommunala bostadsföretagens styrelser bör bestå av minst 40 procent kvinnor menar Sabo, de allmännyttiga bostadsföretagens organisation. I Dalarna har en tredjedel av bolagen inga kvinnor alls som ordinarie ledamöter i sina styrelser. Bara Morastrand klarar målet, berättar tidningen Hem&Hyra.

Av Dalarnas femton kommuner har i dag fem kommuner kvinnliga vd:ar i sina bostadsföretag, Falun, Gagnef, Leksand, Smedjebacken och Malung. Bostadsbolagen är långtifrån någon är långt ifrån någon jämställd värld; bara en av Dalarnas kommuner, Mora, uppfyller Sabos önskan om att minst 40 procent av styrelseledamöterna i de kommunala bostadsbolagen ska vara kvinnor.

Helt utan kvinnor

Gagnef, Malung, Orsa, Rättvik och Älvdalen har inga kvinnor alls som ordinarie ledamöter i sina kommunala bostadsbolag. Det betyder alltså att en tredjedel av Dalarnas bostadsbolag är utan kvinnor med rösträtt i styrelserna för de allmännyttiga bolagen, berättar Hyresgästföreningens tidning Hem&Hyra. Sammanlagt sitter 95 förtroendevalda som ordinarie ledamöter i de kommunala bostadsföretagens styrelser i Dalarna, 17 av dem är kvinnor. Det motsvarar 17 procent, långt ifrån Sabos önskan. Räknas även ersättarna med finns 181 förtroendevalda i de kommunala bostadsbolagen och av dem är 41 kvinnor. Det motsvarar 22 procent kvinnor.

Utsågs efter valet

Hem & Hyra har hämtat uppgifterna från bostadsföretagens årsredovisningar för 2010. Ledamöterna utsågs efter valet. Vid en liknande jämförelse i fjol, baserad på 2009 års årsredovisningar och med ledamöter som valdes 2006, var Gagnefbostäder det enda bolag som saknade kvinnlig representation. Älvdalens bostadsföretag fanns då inte med eftersom det ombildades från stiftelse till aktiebolag och inte lämnade årsredovisning för 2009.
Arbetstagarrepresentanter och sakkunniga ledamöter är inte medräknade.