Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara några dagar kvar innan det körs isracing i arenan

Nu pågår förberedelserna för nästa veckas inomhustävlingar i isracing i Rättvik för fullt.
- Nu är det så kort tid kvar att inget får gå fel, säger Jens Christiansson, chef för Rättvik Arena.
Än så länge behöver han inte vara orolig då det hittills i stort sett har gått enligt planerna.

I början av den här veckan inleddes arbetet med att bygga på isen inne i arenan.
Från de tre-fyra centimeter som bandylirarna behövt för att kunna utföra sin sport till tolv helst 15 centimeter för att isracingmaskinernas rejäla dubbar inte ska skada betongplattan.

Isbygget sedan i måndags

- Arbetet med isen påbörjades i måndags och idag (läs igår, fredag) är isen nio centimeter, säger Jens Christiansson.
Eftersom isen kan ökas med omkring en centimeter per dygn räknar han med att säkerhetsnivån ska kunna nås innan det är dags för första heatet inne i arenan på onsdag kväll.
För att skapa bästa möjliga förutsättningar för den världselit som ska tävla i Rättvik och Sandviken under nästa vecka är det mycket arbete som har lagts ned.
- Det har varit ideellt arbete mer eller mindre dygnet runt på sistone.
Häromdagen konsulterades bland annat en isexpert, som tipsade om att vattnet ska ha rätt pH-värde. Med hjälp av kemikalier sänktes exempelvis värdet från 8,4 till 7,0.

Viktig kunskap

- Det är även viktig kunskap för personalen som arbetar med isen i vanliga fall, sådant de kan ha nytta av.
Inför onsdagens isracingtävlingar kommer även publikkapaciteten att utökas med hjälp av läktare som hyrts av Vasaloppet.
Därmed kommer 3 000 personer att rymmas i arenan.
Ekipagen med dessa anlände till Rättvik Arena på fredagsförmiddagen och arbetet med placera och montera läktarna drabbades av ett litet bekymmer. En hydraulslang på ett av fordonen hade gått sönder, vilket gjorde att arbetet försenades.

Sju-åtta timmar

- Vi räknar med att arbetet med läktarna kommer att ta sju-åtta timmar, sa Ola Hansson och Magnus Hinders, ett par av de som transporterade läktarna från vasaloppsmålet till Rättvik Arena.
Återstår sedan bara att se hur många som tar tillfället i akt att se racingen på plats.
- Många kommer nog att lösa biljetter i luckan. Men de som vill vara säkra på att komma in bör köpa biljett i förväg, säger Jens Christiansson.
ERIC SALOMONSSON
023-476 48 / 070-851 19 00
eric.salomonsson@daladem.se