Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara två intresserade kandidater

- Vi har väntat... dragit ut på tiden in i det längsta, men med bara två intresserade flickor har vi bestämt att ställa in evemanget Grangärdebygdens lucia i år.
Det säger Tia Permats, Nyhammar, som varit luciaevenemangens primus motor i tolv år.

Även när den utsträckta anmälningstiden för Grangärdebygdens lucia 2010 gick ut i helgen så hade bara två flickor blivit anmälda som intresserade.
- Vi har haft 13-14 intresserade flickor som mest tidigare om åren, så nergången är högst märkbar, säger Permats.
- Detta är första gången det gått dåligt med anmälningar för oss. Flera dalaorter har tidigare upplevt något liknande. Även Ludvika fick ställa i ifjol, men där kommer Lions tydligen tillbaks i år igen med luciatraditionen.
- Sunnansjö skolas lucia, eller Ludvikas, hoppas jag får tillfälle att besöka Solgärdet i Sunnansjö nu när inte vi kommer med något luciatåg.

Ingen invigning

Beskedet Tia Permats lämnar innebär givetvis att det blir inga luciabilder i tidningen och ingen luciaröstning via talonger i Dala-Demokraten. Beskedet är lämnats till musiklärare Lena Persson att planerade sångrepetetioner är inställda.
Inställd blir givetvis även installations- och kröningsceremonin som skulle ha hållits i Grangärde kyrka den 11 december. Inte heller något fackeltåg till Gästis.

Duktiga sångerskor

Grangärdebygdens luciatraktion har flera år varit lite av hembygdens "Idol" och lyft fram flera talangfulla sångerskor, till exempel Ann-Louise Johansson och Ulrica Forsberg som lucior och Heidi Bayer som var tärna ett år.
Tia Permats har redan börjat få beklagande kommentarer, men säger att beslutet att ställa in är taget.
- Vi får ta nya tag nästa år och höra om flickor 14-20 år gamla kan vara intresserade då, säger Permats.
- Men nu gör vi paus. Skolor och dagis har ändå sina egna luciatraditioner bland barnen. Kyrkbyn får inrikta sig på julmarknaden den 4 december istället, avslutar hon.
BOO ERICSSON