Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barbro Engman går i pension

Om tio månader går Barbro Engman i pension. Då lämnar hon uppdraget som ordförande i Hyresgästföreningen där hon varit ordförande sedan 2000.

Hon är född i Långshyttan och dotter till Karl-Erik Engman, aktiv socialdemokrat och sondotter till fackföreningsmannen Gustav Engman. Detta kan ha bidragit till att hon tidigt kom hon i kontakt med ”rörelsen”.

Studenten tog hon vid Falu högre allmänna läroverk 1967 och började läsa juridik och statskunskap vid Uppsala universitet. Men hon slutade snart och började arbete på Försäkringskassan i Stockholm och blev 1971 ordförande för Försäkringskassan Stockholm stad och län.

Barbro blev snart riksdagsledamot för Stockholms kommuns valkrets 1974 till 1979, alltså två perioder.

Första perioden minns hon speciellt när hon var statsrådersättare i riksdagen för Olof Palme. Ordinarie blev hon under andra perioden.

Under den här tiden i rikdagen var hon även fast anställd på Försäkringskassan under arbetade där under somrarna.

– Jag var 30 år och ville inte sitta kvar i riksdagen, säger hon och därför blev det bara två perioder i riksdagen.

1980 flyttade hon till Dalarna och hade då fått sitt andra barn. Hon bodde ihop med Sten Nordin som blev redaktionschef på DD. Han blev senare chefredaktör för A-pressen och kom senare in i Bengtssonkoncernen.

En dag ringde Röde Börje och ville ha in henne i primärvårddelegationen och där blev hon snart ordförande i dess styrelse.

Sammanfattningsvis kan sägas att hon var försäkringsanställd mellan 1968 och 1995. Därefter blev hon hälsoplanerare, Borlänge sjukvårdområde och samtidigt chef för missbrukvården, Prokrami i Säter, under två år. 1996 blev hon utredare för barnpsykiatrin i landstingen Dalarna 1996 - 1997.

År 2000 skulle en ny organisation göras inom Hyresgästföreningen och det uppdraget gick till Barbro Engman. Därefter kom hon att bli ordförande i denna stora organisation med i dag 550 000 hushåll och omkring 12 000 är förtroendevalda. Antalet medlemmar under 35 år är 165 000 och antalet medlemmar ökar hela tiden.

Själv beskriver hon den här perioden i Hyresgästföreningen som en mycket rolig och givande. Det har varit några fantastiska år med alla möten av människor av alla de slag.

Hon sitter ju fortfarande kvar som ordförande fram till juni kommande år.

Barbro bor i dag i Stockholm och kommer att bo kvar där. Nu kommer hon att få tid med barnen, kunna läsa och göra saker som hon inte haft tid med förut.

Roland Engvall
roland.engvall@daladem.se