Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barbro Engmans krönika: Dags för syndabockar! Om Coronakommissionen och KU-förhör.

Snart stundar det nya prövningar, inte av samma typ som Coronaviruset inneburit, utan en annan där granskningarna och beskyllningarna av hur samhället klarat av pandemin kommer att nå nya hittills oanade höjder.

Det är inte utan anledning som kraven på att den Coronakommission, som ska granska hanteringen av pandemin, både ska vara klar före valet och droppa lite rapporter efterhand. Vi kommer att få uthärda en utdragen valrörelse som kommer att präglas av beskyllningar och en strid om det som varit och inte så mycket om det som ligger framför oss.

Men syndabockar kommer att utses och vi förmodas döma dem till evig tid i opposition. Givetvis ska vi granska och ifrågasätta men det man kan få frossbrytningar av är just tanken på vilka proportioner jakten på de skyldiga sannolikt kommer att få.

Löpsedlarna kommer att fyllas med anklagelser om vem som borde ha vetat mer om virusets beteende än viruset självt.

En kvalificerad gissning är att vi kommer att tröttna på det långt innan valdagen.

Men syndabockar kommer att utses och vi förmodas döma dem till evig tid i opposition.

Givetvis ska vi granska och ifrågasätta men det man kan få frossbrytningar av är just tanken på vilka proportioner jakten på de skyldiga sannolikt kommer att få.

Med tanke på det höga tonläge som redan råder så är det lätt att föreställa sig vilka tonartshöjningar som väntar.

Oppositionspartierna är redan i full gång med att kritisera den strategi de för inte så längesedan var överens med regeringen om.

Med en imponerande regelbundenhet anmäls numera den ena ministern efter den andra till konstitutionsutskottet, KU, för mer eller mindre flagranta brott.

Nu senast har SD anmält utrikesminister Ann Linde för en mindre lyckad utfrågning i tysk TV. Hon far med osanning och är arrogant menar det parti som personifierar osanningar och arrogans.

Det är givetvis fullt tillåtet att tycka att Ann Linde är arrogant men är det verkligen en fråga för ett konstitutionsutskott? Risken är att KU kommer att bli en övermåttan populär instans för dem som vill avsätta ministrar och skaffa sig politiska poänger.

KU bildades 1809 med den allvarsamma uppgiften att granska statsrådens tjänsteutövning och regeringsärendenas handläggning. De har rätt att få ut protokollen över beslut i regeringsärenden, handlingar som hör till dessa ärenden samt regeringens övriga handlingar.

Om inte KU avfärdar de anmälningar som enbart är till för att väcka uppmärksamhet kommer de inte längre att behöva begära ut handlingar från regeringskansliet. De kan i fortsättningen ägna sig åt att granska debattartiklar, intervjuer i SVT Agenda och pressmeddelanden för att utröna om konstitutionen pallar med de åsikter som framförs.

Fel av mig, SD har ju redan anmält en intervju med Stefan Löfven i Agenda till KU.

Barbro Engman