Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn ställer frågor om livet och kyrkan

Barn i åldrarna tre till 13 år har fått ställa frågor om livet och kyrkan till biskop Mikael Mogren. Nu återfinns både frågor och svar i en liten bok. Recensenten Ingemar Bergmark tror att det kan leda till viktiga samtal mellan barn och föräldrar, barnledare i församlingar och organisationer av olika slag.

Från den dag för två år sedan, då biskop Mikael Mogren välkomnades i domkyrkan i Västerås och där gav barnen hedersplatser, har jag uppfattat det så, att han alltid satt barnen främst. Han har följt det som står i första kapitlet i Svenska Kyrkans kyrkoordning: ”I kristen tro intar barnen en särställning och de behöver därför särskilt uppmärksammas”.

Nu har han uppmanat barn mellan 3 och 13 år att skicka honom frågor och han ger korta svar på 80 av dessa och ger också frågor tillbaka i en liten bok, Mikael Mogren, Varför har prästen så konstiga kläder? - Barns frågor om livet och kyrkan (Verbum 2017).

På frågan hur det är att vara biskop svarar han: ”Livet som biskop är en satsning där jag ger mer tid och energi än jag gjort tidigare. Men jag får också mycket tillbaka”. Ett annat svar visar, att han även kan jobba som bonde. Han gillar djur och natur och hjälper ibland sina föräldrar på deras bondgård. På frågan varför prästen i kyrkan har så konstiga kläder, blir svaret att vardagslivet tar en paus och man blir påmind om att det pågår gudstjänst. Han värdesätter också att i flera kyrkor kan barn få leka gudstjänst genom att klä sig i färgglada präst-och biskopskläder.

På frågan vem Gud är svarar han, att man får lära känna Jesus. Om honom kan man läsa i Bibeln. Där berättas vad Jesus gjorde och vad han undervisade om. Honom sände Gud till jorden och hans föredöme skall vi försöka följa. Det handlar om att ställa upp för andra och bry sig om naturen och särskilt dem, som lider på grund av andras felsteg.

För min del tror jag, att den här boken med korta frågor och svar kan leda till viktiga samtal mellan barn och föräldrar eller barnledare i församlingar och organisationer av olika slag.

I vår tid med många hotfulla signaler, terror och klimatkris ät det avgörande, hur vi vuxna tänker och agerar med fokus kommande generationers liv. Därför måste inte bara kyrkan utan hela samhället tänka långsiktigt och alltid sätta barnen i centrum.

LÄS MER KULTUR

Fotnot: Artikelförfattaren är teologie doktor och bosatt i Leksand.