Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

- Barnen skall uppmuntras till entreprenörskap och kreativitet

Ny radikalt förändrad läroplan gäller från start av höstterminen. Vad betyder den för eleverna?
- Den anvisar målen tydligare för både för föräldrar och elever, säger lågstadielärare Anna-Lena Andersson.

Förändringen i den nya läroplanen kommer inte att märkas så tydligt i början, men det är ändå stor förändring i och med att man börjar arbeta med den nya planen. LGR11, som den formellt kallas.
- Förr hade vi strävansmål. Strävanden som var diffusa. De målen skulle vi själva konkretisera. Vi kunde välja att hoppa över avsnitt och lägga mer tid på andra avsnitt. Det gjorde att lärare som tog över klassen när den gick upp i högstadiet upptäckte att eleverna inte alls hade lärt vissa delar, säger Anna-Lena Andersson.
Med den nya läroplanen blir allt mer målstyrt.
- Nu är kursplanen tydlig. Barnen får veta vilka mål de ska nå. Det finns ett centralt innehåll vilket alla ska jobba efter. När jag nu får en ny förstaklass så finns det ett antal delar som vi ska ta upp genom de tre åren fram till lågstadiet avslutas.

Rätt till utveckling

På ett sätt är detta en återgång till äldre läroplaner, men det finns också nya mål att uppnå.
- Barnen ska uppmuntras i entreprenörskap. Vi ska lära barnen att bli kreativa, låta barnen se möjligheter och lära dem att ta för sig, förklarar Andersson.
Det finns också en stor skillnad i läraruppdraget. Alla barn, även de som är duktiga, ska ha rätt att utvecklas. Den tidigare läroplanens mål var att fösa fram alla barn till en gemensam nivå.

CHRISTER NYMAN
023-476 36