Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnens egen Mulle hyllad i kommunhuset

Rättviks kommun har i årets kultur- och miljöpris hyllat både barn- och friluftsverksamhet.
Barnens egen skogs- figur Mulle, läraren ­Elisabeth Anlén och ­Peter Sandin, vakt mästare för det rörliga friluftslivet i kommunen har prisats för sina insatser.

Redan i början av 1970-talet började Friluftsfrämjandet i Rättvik jobba med Mullegrupper för barn i kommunen.
Många, många barn i kommunen har under höst och vår lärt sig att vara rädda om naturen och djuren, i de olika grupperna från Knytte och Knopp. Och Mulle själv tycker att utnämningen av kommunens miljöpristagare 2013 är jättebra.

– Det är väldigt roligt för mig att träffa barnen. Ledarna i grupperna lär ut hur vi ska vara rädda om skog och natur och sedan kan barnen hjälpa mig att ta hand om naturen. Jag hinner inte vara överallt själv. Allt barnen lär sig av Mulle tar de med sig in i framtiden och det är bra, säger Mulle.
– Att ingen har tänkt på att Mulle skulle få miljöpriset tidigare. Det är perfekt, säger Kristina Haag Larsen som arbetat i Friluftsfrämjandet och med Mulle sedan många år tillbaka.
Pia Söderström, natur- och miljösamordnare i Rättviks kommun är också glad över utnämningen.
– Den är hur bra som helst, säger Pia Söderström.

Elisabeth Anlén, lärare och engagerad i de så kallade tidsresorna i Ollas Olles gård i Övre Gärdsjö fick 2013 års kulturpris. Elever får resa tillbaka i tiden till 1800-talet och arbetet på Ollas Olles gård med tvätt, bak, eldning.
– Jag tror på ungdomars fantasi och att de kan roa sig själva, att de behöver all kreativ verksamhet de kan få och även fysisk aktivitet, ett alternativ till att vara uppkopplade. Att jobba med hantverk, lyssna på sagor om skrömt och skrock. Det är viktigt tycker jag säger Elisabeth Anlén.
Även kulturchef Märta Kallur är glad över att de båda prisen gått till barnverksamhet, ett prioriterat område inom kommunal verksamhet, påpekar hon.

Peter Sandin har utsetts till höstens medarbetare 2013 i kommunen. I motiveringen står bland annat att Peter ansvarat för skötsel av det rörliga friluftslivet, Siljansledens vandrings- och cykel-leder och preparering av de kommunala skidspåren. Han prisas för sitt stora engagemang i sitt arbete och för att vid åtminstone två tillfällen ha gjort direkt livsavgörande insatser under arbetet.
Bland annat hittade Peter en skadad person i skogarna kring Furudal och kunde dirigera räddningshelikoptern till rätt plats.

Katarina Cham/DT
katarina.cham@dt.se