Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnhälsovårdsöverläkare slår larm


Grupper med fler än 20 barn missgynnar barns hälsa. Det säger Kristin Lindblom, barnhälsovårdsöverläkare i Dalarna, som har skrivit till ansvariga i kommunen.

Flera föräldrar har hört av sig angående gruppstorleken i förskolan, skriver hon. Hon betonar att förskolan är en väl motiverad investering som främjar både fysisk och psykisk hälsa.
- Förutsättningen för de gynnsamma effekter som förskolan har är en personaltäthet som medger att personalen kan se och ha tid för varje individ.
Hon pekar på att Skolverket rekommenderar en gruppstorlek på 15 barn och betonar att grupper med fler än 20 barn missgynnar barns hälsa.
- Det finns också en ökad risk för infektioner hos barn vid större grupper. Gruppen bör ha en sådan storlek att personalen kan leva upp till verksamhetens krav.

Torbjörn Samuelsson har två pojkar i förskolan som har allergiska besvär.
- Personalen kan inte hinna se om ett barn får ett astma- eller allergiskt anfall med de stora grupper som finns i förskolan i Falun i dag. 20-22 barn i varje grupp är inte ovanligt.
Det finns ett allergidagis, berättar han.
- Men jag vill att barnen ska gå på en förskola där de bor. Och det här handlar inte bara om att barn med allergiska besvär riskerar att få ökade problem i större grupper. Personalen kan inte hinna med att stimulera barnen och den pedagogiska vinst som förskolan har taggas ned ju större grupperna är.
- Det handlar om barnhälsa, säger han.

Han betonar att det är jättestor skillnad att som personal arbeta i grupp med 15 eller med 20-22 barn.
- Jag är lärare så jag vet vad jag talar om.
Att grupperna är så stora har en orsak; pengar, säger han.
Det är 19-20 barn per grupp i snitt i förskolan i Falun, berättar Maria Gehlin (fap) ledamot i skolnämnden och före detta nämndordförande.
- I höstas var både dåvarande majoriteten och oppositionen överens om att satsa sju miljoner på förskolan för att minska grupperna. Men inget har hänt. Pengarna har gått till att minska underskotten i stället, säger hon.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se