Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnhemmet blir kvar

I slutet av juni utsattes barnhemmet för sabotering i form av krossade rutor och översvämning. Man var till en början orolig över att huset inte var värt att renovera, men nu kan Gamla Byn berätta att huset får stå kvar.

Över 10 kubikmeter vatten forsade från kranarna under ett dygn i barnhemmet, som tillhör Lunds skola i Krylbo. Några hade troligen tagit sig in i byggnaden under torsdagen, 27 juni, och täppt till handfaten och låtit vatten rinna från kranarna. Vattnet forsade från kranarna ända tills fredagseftermiddagen då polis kom till platsen. Vattnet förstörde både golv, väggar och tak inne i byggnaden som utgjorde en stor skada. Rolf Rickmo från polisen var inblandad i fallet när händelsen precis inträffat och han förutspådde en lång och dyr renovering av huset, om det skulle bli någon.

– Skadan är otroligt omfattande och det kommer säkerligen bli en dryg skada både kostnadsmässigt och arbetsmässigt. Vatten har runnit ned i källaren där det funnits datautrustning och matsalen är helt förstörd, sa Rolf Rickmo, polisinspektör till DD efter händelsen.

Det var oroligheter om barnhemmet skulle få stå kvar efter skadegörelsen. Det var funderingar runt kostnaden av renoveringen och om det skulle vara värt att reparera huset när så relativt få barn använder skolans lokal. Nu kommer glädjande besked från Avesta kommuns fastighetsbolag Gamla Byn AB.
– Vi har inlett en renovering av barnhemmet, så det kommer att stå kvar. Vi gjorde en fuktmätning utav skadorna i huset, men det verkar som att skadorna är relativt lokala. Det är mest förstört i matsalen och det verkar inte ha spridit sig så mycket till angränsande rum, säger Susanne Alriksson, underhållsingenjör på Gamla Byn.

Det är Gamla Byn som äger fastigheten och det är de som står för renoveringen och som stått för fuktmätningen av huset.

Man har mätt fukten i huset genom att riva upp golvet för att se spridningen av skadorna. Fastän renoveringen startar i veckan kommer reparationen av barnhemmet inte att bli klar innan skolstarten.

– Vi kommer inte bli klara med renoveringen innan skolstarten. Man kommer att kunna använda huset, men endast vissa delar av den. De kommer kunna använda köket, vi lägger ett provisoriskt golv ut mot hallen för att kunna gå mellan kök och andra rum. Syftet är att man ska kunna använda huset från skolstarten, säger Susanne Alriksson.

Enligt polisen jobbar man aktivt med fallet och försöker få tag i gärningsmännen. Rolf Rickmo, polisinspektör, berättar för att DD att en teknisk undersökning av det beslagtagna materialet snart ska göras.
– Det görs en undersökning av materialet inom en snar framtid, och det är en stor chans att det blir nyckeln till att hitta de som gjort det här. Vi arbetar kontinuerligt med att få tag i gärningsmännen och jag hoppas att vi hittar en lösning på detta. Vi har fått in tips från allmänheten, men ännu har det inte hjälpt oss i fallet. Vi vädjar fortfarande till allmänheten att de hör av sig om det hört eller sett något, säger Rolf Rickmo, polisinspektör.

Emma Andersson
emma.andersson@daladem.se