Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bärplockare bor i utdömda hus

Utländska bärplockare bor under usla förhållanden i två tidigare företagsfastigheter i Fredriksberg.
I förra veckan gjorde kommunala tjänstemän en inspektion och har nu förbjudit fastighets-ägaren att låta människor bo i husen.

”Helhetsintrycket är att bostaden är i så pass dåligt skick att den är helt olämplig, ens som tillfällig bostad.”
Så sammanfattas situationen i båda byggnaderna i inspektionsrapporten.
Om inte den kvinnliga fastighetsinnehavaren i Falköping inom en vecka rättar sig efter onsdagens beslut i miljö- och byggnämnden får hon betala böter på sammanlagt 150 000 kronor.

Också förra året var det tidigare brukskontoret och den före detta lastbilscentralens lokaler föremål för inspektion från kommunens sida efter att personer i trakten reagerat på hur eländigt bärplockarna hade det.
– Vi har fått flera påringningar i år och det har blivit ännu värre sedan förra året. Det kunde våra inspektörer konstatera förra veckan, sa miljöchefen Göran Eriksson efter nämndens möte.
Ordföranden Ingrid Holmström (S) fyllde i:

– Det är förfärligt hur man behandlar människor. De har det sämre än djur.
Inspektionen gjordes av två tjänstemän från miljö- och byggenheten och en representant för räddningstjänsten. Fastighetsägaren representerades av en ryskspråkig man från Ukraina.
Kommunens tjänstemän fann situationen för bärplockarna synnerligen usel. Det blev en lång lista som kommunens utsända fick ihop.
De sanitära förhållandena var under all kritik, som toaletter och duschar, som också var för få i förhållande till antalet boende.

Det var generellt smutsigt och ostädat. De få kylskåp som fanns var snuskiga. Utanför låg stinkande säckar med sopor. Det är några exempel på vad som registrerades.
Fuktskador och vattenläckor noterades och i gamla lastbilscentralen hade det gjorts en rent livsfarlig inkoppling av el till en tvättmaskin.

Tidningen har förgäves sökt den 29-åriga fastighetsägaren i Falköping.

Torbjörn Svensson/DT