Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bäst på brandskydd

Tio elever i tvåan i Insjö skola fick fint besök på torsdag. Brandchef Krister Ejeros och brandmästare Mats Brolin kom med diplom och ett pris på 500 kronor.

Insjöeleverna har kommit med de bästa tipsen om hur man undviker brand.
Det handlar om Flammy som är räddningstjänsten och Brandskyddsföreningen projekt för att jobba med brandsäkerhet i skolornas årskurs två.
Alla elever som deltar får undervisning. Det får ta hem ett formulär för ”brandsyn”, där de tillsammans med sina föräldrar går igenom brandskyddet i hemmet. Klassen får också delta i en tävling där de skickar in tips och förslag till Flammy om hur man kan undvika att det börjar brinna och hindra en brand från att sprida sig.

Insjöeleverna hade många bra tips. Till exempel att när man ska grilla vid en klassutflykt bör man först vattna marken omkring och ha vatten till släckning. Tändare och tändstickor ska vara inlåsta hemma så att inte småsyskon får tag på dem. Man ska sätta en lapp på insidan av ytterdörren med uppmaning att släcka ljusen.
Tipset, som eleverna tror att de vann på, var att ha en brandskola i skolan där barnen lär sina föräldrar brandkunskap.

Brandvarnare, brandsläckare och brandfilt ska finnas hemma, alla ska veta var de finns och hur man använder dem.
Om det börjar brinna ska man stänga dörrar och fönster, försöka kväva branden om den är lite. Om det brinner i elektriska apparater ska man dra ur sladden.
Krister Eejeros och Mats Brodin var mycket stolta över eleverna och lovade att komma tillbaka när eleverna går i årskurs fem.
Vad vinstpengarna ska användas till är inte riktigt klart, det fanns många förslag. Dessutom lovade Mats Brolin att de duktiga eleverna skulle få komma på studiebesök på brandstationen.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se