Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bästa häckningen på tio år för kungsörnen

Efter flera år med stora och oroande problem har kungsörnen i Dalarna haft en av de mest lyckade häckningssäsongerna på länge. Det finns nu 18 kända häckningar i länet med sammanlagt 23 ungar och det är ett av de bästa åren den senaste tioårsperioden.
– Vi har just sammanställt resultatet för hur kungsörnarna lyckats med sina häckningar i år. Och det är mycket glädjande siffror för en art som annars har det mycket kämpigt för sin existens, säger Alf-Jan Hansson, ordförande i Dalarnas Ornitologiska Förening.

Kungsörnarna har i regel flera alternativa boplatser varav ett stort antal bon har kontrollerats. I nuläget finns det ungar i 18 bon i Dalarna. Antalet kungsörnar har varit ungefär oförändrat de senaste åren, men antalet lyckade häckningar är i år över genomsnittet för den senaste tioårsperioden. Det finns totalt 23 ungar och alla utom en är ringmärkta. Som jämförelse kan nämnas att endast sex ungar kläcktes i fjor.

– Vi har i år lyckats ringmärka fler ungar än något tidigare år, säger Börje Dahlén, Malung, som under flera säsonger följt kungsörnarnas utveckling och själv ringmärkt många.

De två senaste åren har den naturliga dödligheten bland äldre fåglar inte kunnat kompenseras med ungproduktionen, men i år kan man räkna med att den varit tillräcklig för att nå balans.

– En orsak till svängningarna är att häckningarna sliter hårt på örnarna och att de därför inte orkar genomföra lyckade häckningar varje år. De kan därför behöva några säsonger för att vila upp sig mellan häckningarna, förklarar Börje Dahlén. Sedan har ju alltid tillgången på föda stor betydelse.

Dödligheten bland ungar är stor. Det extrema väder som stundtals varit den här sommaren kan också ha orsakat några ungars död, då de blivit våta och sedan avkylda.

Statistiskt kommer 15 av de 23 ungarna att leva om ett år och när de blivit tillräckligt gamla för att själva genomföra häckningar vid fem års ålder kommer sju av dem att vara i livet.

– Vi är naturligtvis glada över årets resultat, men situationen för kungsörnen är ändå fortsatt mycket svår, framhåller han.