Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Båtplatser

Efter sju år verkar det som om den nya marinan vid Hälsinggårdsbryggorna ser ut att bli verklighet.180 båtplatser ska det bli.– Vid ett möte med Jonny Gahnshag fick vi väldigt positiva signaler, säger Peter Hjelm i Runns intresse- och utvecklingsförening.Slutligt beslut tas på kommunfullmäktige den 11 april.

Runns intresse- och utvecklingsförening har i dagsläget en kö på 70 personer. Om allt går i lås kommer 60 platser att finnas tillgängliga nästa år. De 180 nya båtplatserna kommer att byggas under tre år med 60 platser per år. Bygget kan starta nästa vår om alla avtal är i hamn.
– Vi måste gjuta under lågvattenperioden på våren och det hinns inte med i år, säger Peter Hjelm.
Men när fundamenten är på plats tar det bara två veckor att färdigställa bryggorna. En byggfirma är redan anlitad.

I det avtal trafik-och fritidsnämnden upprättat får föreningen ett arrende på 20 år. Kostnaden är satt till 100 000 kronor per år.
– Det är en rimlig summa och samma som kommunen tar för sina platser, säger Peter Hjem.
Det betyder 550 kronor per båtplats och år.
Föreningen kommer inte att ta några lån för finansieringen av de första 60 platserna betalas av föreningsmedlemmarna som i dag uppgår till 65–70 personer. Totalt kommer anläggningskostnaderna upp i cirka sju miljoner kronor när alla platser byggts.
Båtplatserna säljs för 30 000–50 000 kronor styck beroende på storlek. Sedan tillkommer en årshyra på några hundralappar.
– Bryggorna byggs i flytande betong och har en garantitid på 25 år i saltvatten. Nu ska de ju ligga i sötvatten och det betyder att inget underhåll behövs under lång tid, säger Peter Hjelm.

Det kommer inte att bli några problem att sälja platserna enligt Hjelm. I dag är kötiden för en båtplats tre till fem år.
Dessutom ska det ordnas med 60 nya parkeringsplatser i anslutning till den nya anläggningen. Arrendekostnaden för dessa uppgår till 24 000 kronor per år.
– Vi behöver inte så många, men det är ett krav för att få bygglov.
Enligt detaljplanen för området som antogs 2008 ska användningen vara ett friluftsområde. Nu ska en ny cirka 200 meter lång och sex meter bred grusad strandpromenad anläggas. Den ska anpassas till befintliga träd och lika som den befintliga strandpromenaden. Fartdämpande åtgärder med chikaner ska finnas på två ställen och där ska det finnas öppningar i vägräcket.
Det planeras även för en flytande servering. Den ska drivas av en privat aktör.

Annelie Ström
annelie.strom@daladem.se