Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre betalt för nattjour i privat omsorgsbolag

Privatanställda personliga assistenter i Falun har fått ett nytt jouravtal som ger bättre betalt. Men avtalet är något sämre än för de offentligt anställda.
– Vi nådde inte riktigt ända fram, säger Anders Wennberg, ombudsman i Kommunal.

Men Kommunal ser det ändå som en seger och som Sveriges bästa jouravtal för personliga assistenter på den privata sidan.
I våras firade de kommunanställda omsorgsassistenterna i Falun att de fick behålla sitt reviderade jouravtal. Socialnämnden ville säga upp det för att spara. Men efter en proteststorm och en utredning behöll nämnden avtalet.

Avtalet innebär att assistenterna, inklusive timvikarier, får fullt betalt för alla timmar de har nattjour. Timmarna räknas in i arbetstiden och utökar tjänstgöringsgraden. Men de ger ingen OB-ersättning.
– Vi säljer och köper lite. Om arbetsgivaren betalar timlön så avstår vi OB, säger Anders Wennberg.

När Falun la ut LSS- assistansen på entreprenad förra året gick närmare 200 assistenter över till det privata vårdbolaget Omsorgscompagniet. De som var fast anställda gick kvar på kommunens avtal till den 1 december då avtalet sades upp.
Det centrala avtalet mellan Kommunal och Vårdföretagarna skulle då börja gälla. Det centrala avtalet innebär en halverad timlön under jourtid. En del assistenter skulle tvingas jobba extra eller kanske byta jobb.
Men med det lokala avtalet får de privatanställda assistenterna villkor nästan som de anställda i kommunen. De får hel timlön under sex jourtimmar i stället för åtta som de offentligt anställda.
– Vi hade ambitionen men lyckades inte nå så långt. Det här är ändå bättre än att gå på jouravtalet rakt av, säger Anders Wennberg.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se