Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre företagsklimat ger starkare kommun

Företag med färre­ än 50 anställda genererar 19 procent av Gagnefs kommuns skatte­intäkter.
Nu undrar Tommy Larsson, ordförande i Företagarna i Gagnef, vad politikerna gör – konkret – för att förbättra företagsklimatet och öka skatteintäkterna.
– Det är viktigt att anpassa kostnaderna, men intäkterna sätter ramen för utgifterna, konstaterar han.

Småföretag med färre än 50 anställda utgör – skogs- och lantbruksföretag inräknade – 98,6 procent av antalet privata företag i Dalarna.
– Deras betydelse för dala­kommunernas ekonomi kan inte nog betonas, fastslår Tommy Larsson, företagarbas i Gagnef och vd för fönsterkoncernen Mockfjärds.

Han noterar att den kommunala budgetdebatten i regel handlar om utgifterna och fokuseras kring prioriteringar, sparbeting och verksamhetsneddragningar.
– Självklart ska kärnverksamheterna prioriteras och naturligtvis ska utgifterna anpassas efter intäkterna, men hur mycket avsätts i exempelvis 2014 års budget för offensiva satsningar i syfte att utveckla det lokala näringslivet? klargör Tommy Larsson.
Han anser att det behövs ytterligare insatser från inte minst kommunen för att fler företagare ska välja att verka, bo och satsa i Gagnef.
– Statistik visar att fyra av fem nya jobb under de senaste åren tillskapats inom just småföretag. Här är också steget från tanke till beslut och handling kort, vilket innebär att konkreta förbättringsåtgärder får ett snabbt genomslag, säger han.

Som exempel på utvecklingsområden nämner han Företagslotsen, interninformationen och kommunikationen, dels inom kommunen, dels mellan kommunen och näringslivet.
– Med anledning av budgetarbetet och inför nästa hösts val skulle jag vilja att partierna redan nu offentligt berättar vad de vill åstadkomma, hur de tänker göra det och hur det är förankrat i deras partiprogram, förklarar Tommy Larsson, som hoppas på en kreativ debatt och satsningar.

Kent Olsson/DT