Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre hemsjukvård åt de som behöver

Annons

Nu får de gamla och sjuka bättre hemsjukvård. Landstinget satsar på ett nytt "team", en personalgrupp som bara kommer jobba med vård i hemmet, kallad VIH. Ett telefonnummer ska vara det enda patienten behöver. Personalgruppen börjar jobba idag.

FAKTA: För att bli patient hos VIH. För att få remiss ska du under mer än två veckor ha ett relativt frekvent behov av medicinsk tillsyn, bedömning, vård och rehabilitering av flera olika professioner som sjuksköterska, läkare, arbetsterapeut och sjukgymnast. Du ska inte själv kunna ta dig till vårdcentralen.

Satsningen på ett eget hemsjukvårdsteam kommer vara ett lyft för patienterna, menar hemsjukvårdschefen Monica Damberg.
- De kommer få ett nummer att ringa när de vill påkalla hjälp, och den som svarar kommer vara en person de känner, säger Monica Damberg.
Samma nummer går till VIH-gruppen dygnet runt. Personalgruppen på tolv sjuksköterskor kommer vara uppdelad i tre grupper, som har hand om omkring 50 patienter vardera. Dessa patienter ska då maximalt träffa fyra olika sköterskor och en läkare på dagar och kvällar.
- Till 90 procent ska de träffa "sin" sjuksköterska, säger Monica Damberg.

Stor skillnad

Skillnaden mot hur hemsjukvården har fungerat är stor.
- Dagtid har det varit distriktssköterskorna som fått göra hembesök. Nu kan de fokusera på mottagningsarbetet, vilket kommer att underlätta deras arbete, säger Rune Björke, en av de två läkare som kommer arbeta med teamet.
På natten kommer patienterna få hjälp av hemsjukvårdsgruppen för medicinskt omfattande sjuka, MOH, som redan finns på Borlänge sjukhus.
- Tidigare har de fått kalla på ambulans om något inträffat på natten, säger Rune Björke.
MOH har nattpersonal och arbetar tätt intill VIH.

Säkrare vård

Att färre sjuksköterskor och läkare är inblandade i patienternas vård kommer betyda ökad trygghet för dem, menar Monica Damberg.
- Dessa patienter är ofta multisjuka, och äter flera olika mediciner, vården kommer bli säkrare ju färre som håller på med läkemedelsgenomgången, säger Monica Damberg.
Måste någon patient läggas in kommer man även ha egna vårdplatser på avdelning sex, nära vårdteamets egna lokaler.
- Vården kommer bli tryggare, tillgängligare och säkrare med den nya verksamheten, säger Monica Damberg.

KLARA ERIKSSON
023-475 00
klara.eriksson@daladem.se