Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Bättre på att utreda dödligt våld nu”

I samband med tingsrättens dom meddelar Rikspolisstyrelsen att man nu kommit långt i arbetet efter den rapport som kritiserade polisens agerande vid mordet på Pernilla Hellgren.

Bland annat har man en ny utbildning för spaningsledare och ett bättre samarbete mellan länen.
I februari 2010 presenterade Leif GW Persson, dåvarande professor på Rikspolisstyrelsen, och Mikael Björk, vice överåklagare, sin granskning av hur polis och åklagare agerat i samband med utredningen av mordet på Pernilla Hellgren i Falun år 2000. Granskningen tillsattes efter mordet på Engla Höglund, som dödades av samma gärningsman 2008, skriver Rikspolisstyrelsen i ett pressmeddelande.

I rapporten lyfter författarna en rad allvarliga misstag som begicks, och ger förslag på förbättrings- åtgärder. Tre år efter granskningen har Polisen genomfört eller påbörjat samtliga förslag.
– Det är tragiska händelser som ligger bakom, men granskningen har gjort att Polisen är betydligt bättre på att utreda dödligt våld nu än då, säger Ingemar Isaksson, kriminalkommissarie på Rikspolisstyrelsen.
Det som återstår utifrån rapporten är att utveckla nya IT-stöd som kan hantera stora mängder utredningsmaterial och har bättre sökmöjligheter i olika spaningsregister. Det arbetet är påbörjat.

Mattias Karlsson/DT