Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bedragare lurade äldre kvinnor – tömde deras konton på pengar

De två männen var med och lurade över trettio finsktalande kvinnor över hela Sverige, menar åklagaren.
En av dem var en Ludvikakvinna som blev av med smycken och kontanter.
Under torsdagen avslutades rättegången mot männen.

De två män som ställts till svars för en mängd bedrägeribrott mot äldre kvinnor har hela tiden nekat till brott. Under torsdagen avslutades den sex dagar långa rättegången gentemot dem, vid Hudiksvalls tingsrätt.

Under förhandlingen har över 30 vittnen hörts. Nästan alla är äldre, finsktalande kvinnor, som blivit utsatta för bedrägeri eller bedrägeriförsök.

De flesta har berättat liknande historier. En man har plötsligt ringt upp och presenterat sig som en släkting, och därefter berättat att denne är i knipa.

– I många fall har personen sagt att han är i närheten, att han låst in plånboken i bilen, och att man behöver pengar till bärgaren. Man har bett att få låna bankkort och kod. Om man lyckats övertala kvinnan har de sedan åkt hem till henne och hämtat det, säger åklagare Christer Sammens.

Läs mer: Annikki i Ludvika blev blåst av finsktalande "kusin Jarmo". 83-åringen berättar själv

En kvinna berättar om hur mannen i andra änden av luren sagt sig vara strandsatt över två kilometer bort – men att han ändå tog sig till hennes hem på tio minuter. Många av de hörda har berättat om skamkänslor. Totalt har 28 åldringsbrott fullbordats.

– Att jag var så dum så att jag trodde på honom, säger en kvinna uppgivet inför rätten.

Åklagaren tog upp det, enligt honom, uppenbart systematiska tillvägagångssättet. Av de totalt 37 åtalspunkterna ska en majoritet av brotten därför bedömas som grova, menar han.

Summorna har varierat, men i nästan alla fall har kvinnornas kort tömts helt. Vid flera tillfällen har männen också handlat för pengarna direkt efter, enligt åklagaren.

Duon som ställts till svars tycks ha åkt Sverige runt, menar Christer Sammens. Det har utförts bedrägeribrott, men också stölder i samband med hembesöken, i städer mellan Umeå och Malmö.

De båda greps i Ockelbo i januari, efter att polisen larmats om ett åldringsbrott. I den bil som stoppades hittades både pengar och smycken, och en av männen var då anhållen i sin frånvaro. I de telefoner som hittades har uppgiftssökningar gjorts på de utsatta kvinnorna, enligt åklagaren.

Läs mer: Man ska ha lurat en mängd finsktalande åldringar – har kommit över 360 000 kronor

I Hälsingland har två personer blivit utsatta. Männen har försökt lura en kvinna i Hudiksvall och en i Söderhamn, men utan att lyckas.

– De ringde och försökte lura i min mamma att det var en släkting i nöd, men hon förstod nästan på en gång att något var fel. Så vi kontaktade polisen. Hon tyckte att det var väldigt obehagligt, säger dottern till en målsägande som vill vara anonym.

De ringde och försökte lura i min mamma att det var en släkting i nöd, men hon förstod nästan på en gång att något var fel.

I samband med flera av stöldtillfällena har den yngre mannen, som är i 25-årsåldern, fångats på flera övervakningsfilmer. Han är den som stått för merparten av brotten, enligt åklagaren.

Under rättegången visades filmer på hur han tar ut pengar från flera bankomater, och hur han sedan handlat hemelektronik.

Inför rätten medger mannen att det kan vara han – men han kan inte säga något säkert.

– Som jag sagt tidigare så har jag haft en lång missbruksperiod, så jag minns inte, säger personen inför rätten.

Under rättegången hänvisade han vid flera tillfällen till sitt drogmissbruk. Mannen, som är hemmahörande i Hallstahammar, riskerar också dömas för narkotikabrott.

Läs också: Söderhamnare frias från bedrägerianklagelser – på 17 punkter

Enligt försvarsadvokat Max Ahlgren, som företräder den yngre, bör han inte ses som huvudansvarig till att ha skaffat själva korten. Det är andra personer som ligger bakom brottsligheten, menar han. Men den åtalade vill inte uppge namnet på någon av dem.

– Jag sitter i trygghet här, men min familj är där ute. De här personerna har vapen, säger mannen i rätten.

Mannen uppger att han blivit utnyttjad, och att han enbart blivit ombedd att ta ut pengar och i vissa fall handla för beloppen. Inför rätten berättar mannen om hur han träffat och hamnat i umgänge med flera personer som hållit på med droger.

– Jag hakade bara på, säger mannen.

Men åklagare Christer Sammens menar att det finns tydliga anledningar till varför båda männen befunnit sig på de olika platserna i Sverige – vid samma tillfällen som åldringsbrotten begåtts.

– Det är en omfattande planering och systematik i det hela. Det är tydligt att man åkt runt och utfört de här brotten tillsammans, även om man säkert varit ännu flera, säger han.

Det är en omfattande planering och systematik i det hela. Det är tydligt att man åkt runt och utfört de här brotten tillsammans.

Att den yngre mannen blivit utnyttjad tror inte åklagaren på.

– Det är nog mer eller mindre bara ett sätt att förminska sin betydelse i det hela, säger Christer Sammens.

Den yngre mannen är inte helt säker på att det är han som syns på övervakningsfilmerna. Vad tänker du kring det?

– Jag tycker att det är ganska uppenbart att det är han, det framstår klart, säger Christer Sammens.

På grund av den omfattande brottsligheten kräver åklagaren minst 5 års fängelse för den yngre mannen. För den äldre, en man från Södertälje, krävs minst tre år.