Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Begär fler miljoner till tunnelbygge

Det mesta talar nu för att den länge planerade gång- och cykelvägstunneln vid Stensveden byggs nästa år.
Men först måste politikerna anslå ytterligare några miljoner.

Emma Johansson, planerare vid kommunen, uppger att samhällsbyggnadsnämnden i november får ta ställning till ett förslag om finansieringen.
I kommunens treårsbudget 2012–2014 finns för nästa år två miljoner reserverat för tunnelbygget. De pengarna räcker dock inte eftersom bygget av kommunen kostnadsberäknats till 2,3–5,5 miljoner.

– Tidigare trodde man kanske att Trafikverket skulle vara med och ta en del av kostnaden men det vill de inte, uppger Johansson.
Gång- och cykeltunneln ska byggas under järnvägen och kommunen utgick från att Trafikverket skulle ställa upp med medfinansiering eftersom tunnelbygget medverkar till att öka trafiksäkerheten.
I många år har det talats om behovet av en tunnel, men riktigt het blev frågan i samband med att planerna på ett Ica-bygge i Sänkan presenterades. Ica-bygget, om det blir av, kommer att medföra att eleverna på Kyrkskolan mister ett område som använts för idrott och andra aktiviteter.

Stensvedens idrottsområde ligger ganska nära fågelvägen och elever och lärare kan ta sig dit ännu snabbare om de kan gå eller cykla via ”Epadalen” och använda en tunnel under järnvägen. Därmed skulle man slippa omvägen via Högbergsgatan.
– Eftersom det är Trafikverket som ansvarar för järnvägen är det de som projekterar ett tunnelbygge. Trafikverket har sagt till oss att de beräknar kostnaden för en tunnel till tre, fyra miljoner och därför behöver politikerna anslå mera pengar, förklarar Emma Johansson.

Som det låter på Sören Finnström (S) kommer förslaget om extra anslag på ett par miljoner att antas.
– Tunneln ska byggas och vi har inget annat val än att anslå mera pengar om vi inte får någon hjälp av Trafikverket, säger ordföranden i samhällsbyggnadsnämnden.
Finnström medger att behovet av en gång- och cykeltunnel kan kopplas ihop med Ica-bygget. Han vill dock inte kommentera om Ica bör vara med och betala tunneln, med hänvisning till att han inte sitter med i förhandlingarna med Ica om vilka exploaterings­avgifter Ica ska betala.

Ica har sagt att man vill starta bygget av en Kvantum­butik i slutet av 2014 och ha den klar för invigning något år senare. Men ännu är det inte avgjort om myndigheterna godkänner ett bygge i Sänkan.
En privatperson har överklagat förslaget till detaljplan till mark- och miljödomstolen.
Oavsett resultatet av domstolsprövningen, så lär tunneln bli byggd under 2014. Emma Johansson avslöjar att kommunen gjort klart med Trafikverket om så kallat tågstopp. Det vill säga ett antal dygn när tågtrafiken stoppas så tunneln kan komma på plats.
– Tågstoppet är inplanerat till nästa höst, till vecka 41 eller 42 (början av oktober), upplyser hon.

Torbjörn Granling/DT