Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behåll Tunets bad!

Avsluta bidraget till sports-akademy. Förhandla ned hyreskostnader med 10 procent, alternativt minska hyrda ytor, totala hyran är idag 22,5 miljoner.

Långtidsarrende Mellsta restaurang och fritidsby Kultur och fritidsnämnden anmodas göra en besparing på över 4 miljoner kronor.

Det är en mycket kraftig besparing med tanke på att nämnden redan gjort stora besparingar, effektiviseringar och uppoffringar för att få nämndens ekonomi i balans.

Nu kommer ytterligare besparingskrav från KS, det är ett hårt slag för nämnden och vi är dåligt informerade om besparingen och beloppets storlek, kommunen styrs av s+mp, som tillsammans innehar samtliga ordförandeposter och ordf.styrelsestolar i kommunen.

Borlänge borde ha länets bästa skattebas, vi har en stor mångfald av företag och därav ett bastant inflöde av skattepengar, trots det verkar kommunen förblöda inifrån och vi saknar pengar för de allmänna organen inom vår kommun.

De styrande s + mp vill sänka anläggningsbidragen med 30 procent och stänga Tunets bad där man bedriver motionsbad, babysim, och andra aktiviteter för handikapporganisationerna.

Centerpartiet ser det som mycket viktigt att behålla Tunets bad och fortsätta använda och utveckla det för de personer och organisationer som behöver tillgång till ett varmbad.

Samtidigt bidrar babysim och en del andra aktiviteter med en viktig inkomst till berörda föreningar.

Vi har sett över vilka besparingar som kan göras inom Kultur och Fritidsnämnden, besparingar som inte drabbar Borlänges föreningsliv eller arrangemangen.

Borlänge kommun innehar idag bland annat Mellsta camping, här finns det immateriella och materiella värden som skulle kunna omsättas i pengar. Dessutom bidrar kommunen idag med flera hundra tusen per år för att hålla campinganläggningen öppen.

Vi anser inte att det är en kommunal angelägenhet att driva restaurang, campingstugor, och camping utan föreslår istället att man styckar av campingen i lämpliga enheter där restaurangen kan bli en enhet, man bjuder därefter ut utvalda delar till långtidsarrende, alternativt försäljning, vi tror på ett starkt engagemang för Mellsta om det drivs av en fristående aktör.

Därmed vänder man trenden från att idag vara en stor kostnad för kommunen till att bli en intäkt samt fortsatt en engagerande och framåt fritidsplats för både Borlängebor och besökare.

Referens finns t.ex. i Rättvik där Orsa Grönklitt driver både Siljansbadet och Enåbadets camping med servicebyggnader och restauranger.

Lokalhyrorna är i flera fall höga och det borde enligt vår uppfattning finnas utrymme för en hyressänkning alternativt minskning av förhyrda lokalytor, vi har uppdragit till tjänstemännen att se över dessa möjligheter.

Centerpartiet, genom Bo Bjurman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel