Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behöver 30 miljoner

I maj beslutade kommunfullmäktige att ge social- och utbildning 463,8 miljoner kronor i budgetram för 2014. En ökning med 5,4 miljoner jämfört med årets budget.
Men budgetramen förslår inte långt.

Det anser i alla fall socialdemokrater och vänsterpartister i social- och utbildningsnämnden.
Vid nämndens möte i onsdags godkände de ett budgetförslag som innebär att ramen måste plussas på med 30 073 000 kronor.

23,7 miljoner behövs för att täcka kostnaderna för de nya förskoleavdelningar som man vill öppna i Ludvika, Sörvik, Sunnansjö och Nyhammar. I summan ingår också kostnader för att kunna erbjuda mer barnomsorg på obekväma tider.
Satsningar på ”spetsskola” och ”merskola” i grundskolan beräknas kosta 470 000 kronor och ökad timplan med 120 timmar för undervisning i matematik tros öka kostnaderna med 1,3 miljoner.

Gamla datorer ska ersättas och det förmodas kosta 1,5 miljoner och tre miljoner vill man anslå till höjda löner för lärare, förskollärare och socialsekreterare. Ett uttalat mål är att snittlönerna ska komma upp i nivå med medianlönerna i riket.
De borgerliga samt Miljöpartiet valde att inte delta i beslutet. Ett agerande som nämndens ordförande Hanna Lindgren (S) finner något anmärkningsvärt.

– När budgeten diskuterades i arbetsutskottet var Kjell Israelsson (Moderaterna) med på det.
Kjell Israelsson hänvisar till att allianspartierna inklusive Miljöpartiet i höst lägger fram en egen budget för alla nämnder.
– Redan när kommunfullmäktige i våras antog budgetramarna så valde vi att inte delta i beslutet så det borde inte ha kommit som någon överraskning att vi inte heller deltog i beslutet om social- och utbildnings budgetförslag. Men jag kanske skulle ha markerat detta i arbetsutskottet, det kan ha varit en miss från min sida.

Israelsson vill inte gå in på vad som kommer att skilja de borgerligas budgetförslag från majoritetens förslag. Han klargör dock att han delar S- och V-politikernas önskemål vad beträffar satsningar på ”spetsskola”, ”merskola” och höjda löner för vissa personalgrupper.
Social- och utbildnings- budgetförslag är troligen väl förankrat hos Socialdemokraternas lokala partiledning.

Kommunalrådet Maria Strömkvist (S) vill dock ännu inte ge någon officiell kommentar om hur hon ställer sig till önskemålen.
– Vi kommer som vanligt under budgetberedningen att stöta och blöta nämndernas budgetförslag och behov utöver ram. Samtidigt får vi också intäktsprognoser för nästa år. Innan vi har en bild över helheten passar jag på frågorna, meddelar kommunalrådet.

Torbjörn Granling/DT