Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Belgare såg video från Runn - tar ny sport till Sverige

En video från Runns isiga vidder fångade den belgiska freestyle skridskoåkaren "Orixis Jay".
Nu är han i Falun för att sprida sin sport.
– Jag blev helt fast och tänkte att jag måste besöka det här stället och nu är vi här, säger han.

En vacker midvinterdag spelade Simon Berglund från Gustafs in en film från Runns isbanor. Videon som visar skridskoåkare som glider fram i den låga decembersolen blev snabbt en succé på Youtube.

– 10 000 har kollat på den, säger Simon Berglund.

En av dem är belgaren Orixis Jay. För cirka tio år sedan började han och hans kompisar att experimentera med en ny sport: "freestyle ice skating". Med inspiration från andra extremsporter och breakdance började de utför akrobatiska konster på hockeyrinkar.

– Vissa trix tar vi från rollerblading och vissa från freestyle-skidåkning. Och så utvecklar vi en del egna trick, säger han.

Efter att Orixis Jay och hans kompisar började lägga upp videor på sociala medier hittade de likasinnade i Tyskland och med åren spreds sporten över kontinenten. Orixis Jay har besökt utövare i flera länder och är van att trängas på små rinkar i Europas storstäder. För en månad sedan hittade han Simon Berglunds video från Runn – och det var något helt annat.

– Jag gillade utsikten, och musiken i videon. Det var som ett paradis för skridskoåkare, säger han.

Han och kompisen Andrew Tigau från Rumänien bokade biljetter och i veckan anlände de till Sverige. Orixis Jay kontaktade Simon Berglund som blev minst sagt förvånad.

– Killen kommer verkligen hit. Jag måste träffa honom, tänkte han.

I torsdags förenades de på isen vid Främby udde. Skridskoåkarna visade upp sina konster medan Simon spelade in en till film som visas på dalademokraten.se. Orixis Jay och Andrew Tigau möttes av förvånade blickar från falubor med långfärdsskridskor. Enligt honom är sporten relativt välkänd i flera europeiska länder och har även utövare i bland annat Vietnam, Mexico och Marocko,

Vintersporten finns alltså både i Afrika och Sydostasien men Orixis Jay har inte hittat några utövare i varken Sverige eller Norge. Ett av målen med resan är därför att sprida sporten i Skandinavien.

– Vi ska försöka hitta några som utövar sporten eller som är intresserade av den. Vi måste hitta lite folk och försöka övertyga dem om att börja med sporten. Vi stannar till nästa fredag (13/3) Om någon vill komma i kontakt med oss kan de skicka ett meddelande på min facebooksida: Xeo lifestyle.