Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Belönad för socialt arbete – utreds för våldtäktsserie

Mannen har belönats för mångårigt socialt arbete. Nu har han med några veckors mellanrum meddelats kontaktförbud mot två kvinnor som båda anklagar honom för serier av våldtäkter.
Han har suttit häktad i två perioder - men är nu åter fri.

På hemorten är mannen som är i 50-årsåldern känd för sina insatser inom den sociala sektorn. Som stöd och hjälpare.
I början av december avbröts ett förhållande med en kvinna. Efter någon vecka kontaktade hon polisen. 14 december anhölls mannen i sin frånvaro för att gripas två dagar senare.
20 december häktades han på sannolika skäl häktad för sammanlagt sex våldtäkter mellan mitten av oktober och 1 december. Han överklagade häktningen men blev kvar i häkte till 3 januari då han frigavs. Utredningen har sedan dess lagts ner.

Tre veckor senare anhölls mannen igen, nu för en ny serie våldtäkter som ska ha begåtts mellan juni 2010 och fram till 31 oktober samma år. Återigen överklagade han häktningen och än en gång fick han nej.
Kvinnorna hävdar att de med mannen haft en sexuellt umgänge ”som gått över gränsen för samtycke”.
Mannen förnekar inte att de haft sex men bestrider att det inte funnits samtycke.

På fredagen hävdes häktningen även vad gäller den senare anmälan. Det kan tolkas som att det är sannolikt att även den kommer att läggas ner.
De två kvinnorna har under tiden mannen suttit i häkte begärt och fått kontaktförbud utfärdat. Av tingsrättens akt framgår att kvinnan i det första fallet överväger att begära överprövning av nedläggningsbeslutet.

I sken av detta kan påpekas att mannen även under ett halvår 2003 till april 2004 hade vad som då benämndes besöksförbud gentemot en kvinna han tidigare varit gift med under två månader.
Han dömdes i maj 2004 till villkorlig dom och böter för olaga hot mot samma kvinna. Besöksförbudet meddelades två dagar efter hotet och kom aldrig att överträdas.
Mannen hävdade under utredningen att han ständigt trakasserats med olika polisanmälningar av kvinnan.

Gubb Jan Stigson