Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Bemanningen behöver ses över”

Brist på hjälpmedel i kombination med låg bemanning på ett kommunalt serviceboende ledde till att en omsorgstagare, en äldre man, fick ligga kvar i sängen.

Nu har anhöriga klagat, en Lex Sarah-anmälan gjorts och åtgärder vidtagits.

Mannen har själv frågat varför han måste tillbringa så mycket tid – även dagtid – liggande i sin säng.

För snart två veckor sedan kontaktade hans anhöriga ansvarig personal och ifrågasatte omvårdnaden.

De berättade att mannen under senare tid varit sängliggande när de kommit på besök – även när de besökt honom efter klockan elva på dagarna.

Dagen efter att de anhöriga pratat med boendets chefer diskuterade de förhållandena med tjänstgörande personal.

Under samtalet togs ett beslut om att nya och tydliga rutiner ska upprättas kring den boende – och att han ska få komma upp, bli klädd och rakad varje dag under förutsättning att hans hälsa medger det.

Personalen beslutade också att samma dag kontakta en arbetsterapeut för att få hjälp med behövliga hjälpmedel. Och terapeuten kunde redan samma dag lämna över adekvata hjälpmedel.

De anhöriga har även fått möjlighet att berätta om sina upplevelser och om vilka hjälpmedel de anser att omsorgstagaren bör ha.

Efter klagomålen har den boende suttit uppe varje dag, de nya rutinerna har följts upp och de anhöriga har förklarat sig nöjda med de vidtagna åtgärderna.

Nu har berörd chef gjort en Lex Sarah-anmälan, en anmälan om allvarligt missförhållande inom socialtjänsten. De anhörigas skriftliga klagomål har bifogats.

I anmälan fastslås att missförhållandet orsakats av att personalen upplevde rädsla för att ta upp den boende på grund av ”brist på hjälpmedel i kombination med låg bemanning/ensamarbete”.

Som långsiktig strategi för att förebygga liknande händelser behöver, som det heter i anmälan, bemanningen på boendet ses över.

Dessutom ska boendet ordna ett mer kontinuerligt samarbete med en arbetsterapeut.

Kent Olsson
kent.olsson@dt.se