Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bemanningsbolaget som anställde häktade läkaren: "Alla rekommenderade honom"

Det var det stockholmsbaserade bemanningsföretaget Novum Care AB som rekryterade läkaren som anhölls i Hofors och senare häktades för barnpornografibrott. Bemanningsbolaget missade dock att läkaren sparkats från sin tjänst på Falu vårdcentral på grund av misstankar om barnsexbrott.
– Vi gör alltid omfattande bakgrundskontroller, säger Johan Forsmark på Novum Care AB.

LÄS MER: Region Gävleborg: "Bemanningsbolaget ska göra bakgrundskollen"LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från App Store för iPhone eller i Google Play för Android.

Novum Care AB har sitt säte i Stockholm. Man presenterar sig som ett bemanningsföretag för läkare, sjuksköterskor och övrig vårdpersonal och att kunderna finns inom landsting och privata aktörer. Verksamheten sträcker sig hos kunder över hela landet. Man säger också att den långa erfarenheten av vårdbemanning gör att man vet vad som krävs för att matcha kompetens med rätt uppdrag.

– Vi beklagar det inträffade och är bestörta över vad som hänt, säger Johan Forsmark, ordinarie ledamot på Novum Care AB.

LÄS MER: Sexbrottsmisstänkte skolläkaren greps i Hofors under första arbetsdagen

Forsmark säger även att företaget inte har någon skuld i vad som hänt; att den häktade läkaren fick anställning på Hofors Hälsocentral trots att han sparkats från Falu Vårdcentral efter anhållandet och misstankarna om övergrepp på barn.

– Det är möjligt att någon högt upp på Falu Vårdcentral visste om detta men det tycks även samtidigt som om inte någon i läkarens närhet visste vad som skett. Det vet vi eftersom två personer som arbetat med honom i många år rekommenderade honom till oss och gav läkaren fina vitsord, säger Forsmark.

LÄS MER: Åklagaren efter häktningen: "Bevisläget är gott"

Novum Care uppger att de alltid gör omfattande bakgrundskontroller. Bland annat innefattar detta med en kontroll hos Socialstyrelsen samt med IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

– Just i det här fallet rekommenderades läkaren till oss av en annan läkare som vi arbetat med många gånger. Vi fick veta att han slutat på Falu Vårdcentral och ville nu arbeta som konsultläkare.

Forsmark uppger att samtliga kontroller vittnade om samma sak; det var en skicklig och erfaren läkare och placeringen i Hofors var på grund av ett längre behov av läkare.

– Samordnaren på Region Gävleborg bad att få ringa en referens själv. Den referensen hade arbetat med läkaren under många år och gav goda vitsord. Vi bokade in läkaren i Hofors samt några veckor i Storvik, säger Forsmark.

Han uppger att man efter anhållandet och häktningen kontaktat samordnaren för läkarkonsulter samt att de i sin tur har full förståelse för Novum Cares säkerhetsställande i samband med anställningen.

– Återigen, vi beklagar det inträffade och välkomnar en diskussion om hur man i framtiden ska kunna undvika den här typen av allvarliga misstag, avslutar Forsmark.

Den 12 juni i fjol fick Novum Care AB förnyat förtroende av Landstinget Dalarna att förse sjukvården med personal. Den 1 september meddelade företaget att man fått förnyat förtroende i Gävleborg där upphandlingen förlängdes fram till 2017. "Detta innebär att vi kan fortsätta erbjuda bra kontrakt till konsultläkare i denna region", skriver Novum Care på sin hemsida.

LÄS MER: Barnporrmisstänkte läkaren begärdes häktad

Läs även: Insändare: "Hyrläkarsystemet hotar patientsäkerheten"