Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bengt-Ola Ryttar har grävt i arkiven


Det senaste året har Bengt-Ola Ryttar arbetat från morgon till kväll med att dokumentera socialdemokraternas historia i Gagnef.
I går åkte han till tryckeriet med materialet till en bok.

Den 16 april 1911 bildades Gagnefs Arbetarekommun. Många av de som var med vid bildandet finns porträtterade i den bok som kommer ut lagom till 100-årsjubiléet.

Bengt-Ola Ryr har inte ägnat så många tankar över den här historien tidigare. Men i mer än ett år har han nu jobbat med den här historieboken.
- De sista månaderna har det varit jobb från jag gått upp till gått och lagt mig. Det har varit roligt, säger han strax efter han varit till tryckeriet med originalet till boken.

Många har hjälpt till med bilder och berättelser. Bo Lindevall och Ann-Gret Olsson har varit mest inne i hjälpstyrkan. Det har varit letande i arkiv runt om i Sverige. Som med allt historieforskning, ett riktigt detektivarbete.

Det är en beskrivning av idéerna redan på 1880-talet, när det bara fanns fyra socialistiska föreningar i Dalarna, varav en fanns i Mockfjärd och en i Djurås.
Det är berättelsen om partiklyvningen 1917, när hela arbetarekommunen gick vänsterut och det är berättelsen om tiden från 1934-1966 när socialdemokraterna hade egen majoritet i Gagnef och då Ernst Hedlund var ortens starke politiker.

- Det jag är mest stolt över intervjun med Gösta Westlund från Österfors, som gick från daggmaskplockare till undervisningsråd på skolöverstyrelsen. Han var över 90 år när jag träffade honom och han kunde berätta mycket av det som hände på 1930-talet, säger Bengt-Ola Ryttar.
Om ett par veckor kommer boken ut till försäljning och vid 1 maj hoppas man kunna fira de 100 åren.

PER EKLUND
070-635 61 48
per.eklund@daladem.se