Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ber till vädergudarna att det ska bli kallt

På grund av det milda vintervädret blir det i år en kortare version av det svenska VM-rallyt.
Fredriksbergs MK ansvarar för specialsträcka 10, från Hedtjärn till Gravendal, och sträckchefen Fredrik Ekström håller nu tummarna för att det ska bli minusgrader.

Årets upplaga av Svenska rallyt startar på fredag och avslutas på söndag. Det milda vädret har gjort att vissa sträckor har strukits och det får också konsekvenser för sträckan söder om Fredriksberg.

Den skulle ha körts två gånger, men den kommer bara att köras en gång och sträckan uteblir helt för de tävlande i historiska rallybilar.

– Just nu ser det väl inte så bra ut men det ska ju bli kallare och blir det så, vilket vi verkligen hoppas, så ska vi nog få till ett bra underlag, säger sträckchefen Fredrik Ekström.

Ekström säger vidare att man har lite olika lösningar på gång beroende på vad det blir för väder.

Sträckan mellan Hedtjärn och Gravendal har varit med i VM-rallyt i många år, men i år blir det nytt för merparten av deltagarna. Starten har i ett antal varit förlagd till Gravendal, nu sker starten vid Hedtjärn och första bil ger sig iväg på lördag klockan 08.11.

Svenska rallyt lockar årligen stora publikskaror och sträckan söder om Fredriksberg är inget undantag. Men att den bara körs en gång i år blir kännbart för Fredriksbergs MK.

– Det blir ett ekonomiskt avbräck, men det viktigaste är att det blir tävling, fastslår Ekström.

Längs den drygt 18 kilometer långa sträckan finns det sju publikområden och skyltar visar hur publiken ska ta sig dit.

För FMK är det en stor apparat att arrangera en sträcka i VM-rallyt.

– Vi kommer att ha 220–230 funktionärer i gång för allt ska fungera så bra som möjligt, upplyser Fredrik Ekström.