Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berättarcirkel om Säter-historia

PRO Säter har avslutat en berättarcirkel som pågått från september till maj med 17 deltagare.
Mycket har berört Säters och inte minst Säterdalens historia under de senaste 400 åren.

Vid vårens två sista sammankomster kunde man hålla till ute för att besöka platser man berättat om. Bengt Swenson har varit cirkelledare. Andra maj besöktes Gruvplan med de tre gruvorna som funnits där, Kungsgruvan, Finnbogruvan och Karl-Axelgruvan. Där bröts järnmalm under 1800-talet fram till 1903.

Gruppen fortsatte ner i dalen efter Dalstigen och fortsatte efter Bruksvägen efter ån. Där låg förr industrianläggningar som man numer bara ser lämningar av. Slutligen besöktes Säterdalsgruvan som funnits invid ån.
16 maj företog berättargruppen en tur till bland annat Yttre Heden och Kullsveden. Först besöktes ett märkligt gränsröse Säterpicken på Råstenskulle vid Yttre Heden som markerar en gammal sockengräns mellan Säter och Hedemora.

Därefter besöktes det gamla Sockenmagasinet som visade sig vara i akut behov av underhåll. Därifrån var det inte långt till Säfstjärn och en plats där det funnits en boplats för samer. Där fanns även en hälsokälla invid bäcken. Gruppen fortsatte upp till platsen där Säters Brunn AB blev anlagd 1833. Det var en populär hälsobrunnsanstalt som fanns där i 25 år. Berättarcirkeln fortsätter i höst.

(Insänt)