Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergaskolan motverkar nätmobbning

På senaste tiden har det talats mycket om ”nätmobbning”, mobbning via mobiltelefonen eller internet.
På Bergaskolan jobbar rektor och lärare aktivt med att minska förekomsten av ”nätmobbning” men är medvetna om att det förekommer.

Sedan upploppet i Göteborg under hösten, där en hop ungdomar stormade Plusgymnasiet i tron att de hittat den skyldiga till ett bild-konto på internet som publicerat bilder och nedvärderande textstycken av och om skolungdomar i Göteborgsområdet, har många ögon öppnats i frågan om ”nätmobbning” bland ungdomar.
På Bergaskolan i Smedjebacken är rektor Åsa Strömberg väl medveten om problemet.
– Det förekommer lite då och då att eleverna känner sig kränkta av något sms eller Facebookmeddelande, någon enstaka gång har vi fått göra en polisanmälan.

På grund av den här ”nätmobbnings”-problematiken har jag och en kollega gått runt i klasserna på skolan och talat om ”nettikett”. Alltså hur viktigt det är att respektera varandra även på nätet,att det faktiskt inte är ett laglöst område, berättar Åsa Strömberg.
Bergaskolan har ett trygghetsteam som jobbar med att förebygga mobbning på skolan, de är också insatta i frågor som rör kränkande kommentarer över nätet eller på sms-via mobiltelefonen.
– Om en elev upplever att hon eller han blivit kränkt eller mobbad, i vilket sammanhang det än gäller, så ställer skolan så klart upp och hjälper till med det som behövs, försäkrar Åsa Strömberg.

Eleverna Lovisa Andersson-Nohrstedt, Beatrice Könberg, Julia Johansson och Alice Camitz, tycker alla att ”nettikett” är ett bra initiativ, men tyvärr har ”nätmobbning” blivit en del av vardagen bekräftar de.
– Jag skulle inte vilja kalla det för mobbning men ibland får man elaka kommentarer  på nätet, det blir liksom någonting som man rycker på axlarna åt till slut, du orkar inte bry dig. Jag tror det här med att bli kränkt över nätet är vanligare än vad många vuxna tror, säger Lovisa Andersson-Nohrstedt.

Alla är de överens om att det lättare för dem som vill skapa problem att uttrycka sina åsikter på ett elakare vis över internet eller mobilen.
– Ja, alltså en liten sak på Facebook kan bli jättestor i verkliga livet, säger Julia Johansson.
– Jag tror inte det är många som verkligen tänker efter innan dom skriver något elakt i ett sms eller på internet, många gånger handlar det väl om grupptryck, man vill vara tuff inför kompisarna, tillägger Beatrice Könberg.
I början av höstterminen fick varje elev på skolan en egen dator, något som tjejerna tror kan bidra till fler dispyter över internet.
– Det är jättebra att ha en dator i skolarbetet men samtidigt är det negativt, du surfar på sidor som Facebook ofta. Facebook är jättebra forum men man måste vara på sin vakt, åldrarna på Facebook-användare har sjunkit drastiskt, något som jag tror kan vara en orsak till bråk över nätet, säger Lovisa Andersson-Nohr-stedt.
– Ja, du ska absolut inte tro på allt som skrivs eller bilder som publiceras på internet, avslutar Julia Johansson.

Klara Johansson